Εσθονία: Διδάσκει ψηφιακή ανάπτυξη από το τιμόνι της ΕΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εσθονία: Διδάσκει ψηφιακή ανάπτυξη από το τιμόνι της ΕΕ

Η Εσθονία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ και πρωτοτυπεί με το πρόγραμμά της καθώς δεν εστιάζει μόνο στην ασφάλεια, το μεταναστευτικό και την διατήρηση τους ιδεώδους μιας Ενωμένης Ευρώπης αλλά θέτει ψηλά στην ατζέντα την digital ανάπτυξη. Όπως επεσήμανε ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, Μάργκους Ράβα κατά την παρουσίαση το προγράμματος για το επόμενο εξάμηνο, η εσθονική προεδρία θα εστιάσει στα δύο ιστορικά-χαρακτηριστικά στοιχεία της, την επαφή με τη φύση και τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ψηφιακή κοινωνία. Με βάσει τις δύο αυτές αρχές, προτεραιότητες για τη ν προεδρία αποτελούν μια ανοιχτή-καινοτόμα ευρωπαϊκή οικονομία, μια ασφαλής Ευρώπη, η ελεύθερη διακίνηση στοιχείων στο πλαίσιο μιας ψηφιακής ΕΕ και μια βιώσιμη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, αναφερόμενος στην έναρξη της εσθονικής προεδρίας τόνισε ότι η Εσθονία αναλαμβάνει για πρώτη φορά την προεδρία της ΕΕ. Είναι μια χώρα ηγέτης στην ψηφιακή εποχή και θα συμβάλει στην διεύρυνση της ψηφιακής αγοράς.

Τι έχει να «διδάξει» η Εσθονία στην Ευρώπη

Η Εσθονία αναμένεται να υπάρξει σημαντικός φορέας νέων πρακτικών στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών και να διδάξει την Ευρώπη από τα επιτυχημένα συστήματα που εφαρμόζει καθώς κατέχει την πρώτη θέση στην ΕΕ στα δημόσια ψηφιακά δίκτυα και τη χρήση του (e-government). Το 88,4% του πληθυσμού της χρησιμοποιεί καθημερινά το Διαδίκτυο και στη χώρα η ελευθερία στο Ίντερνετ βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη. Η πληροφορική, ο προγραμματισμός και η ρομποτική αποτελούν μαθήματα τα οποία τα παιδιά διδάσκονται ακόμη και στον παιδικό σταθμό. Στη χώρα υπάρχουν οι περισσότερες startup επιχειρήσεις (αναλογικά με τον πληθυσμό) από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αυτά που δεν ξέρουμε για την Εσθονία

Η Εσθονία κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρώπη για την ποιότητα των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και ουσιαστικά οι μόνες πράξεις που δεν γίνονται ηλεκτρονικά είναι ο γάμοι, τα διαζύγια και οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Οι ενεργές ηλεκτρονικές ταυτότητες στη χώρα φθάνουν τα 1,3 εκατομμύρια και τα προηγμένα τεχνολογικά συστήματα επιτρέπουν την εργασία από το σπίτι σε διευρυμένο βαθμό και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας ακόμη και για τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Επικράτειας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι πόλεις της Εσθονίας βρίσκονται στην τέταρτη θέση όσον αφορά στον καθαρό αέρα.

Η Εσθονία είναι μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις (το 50% του εδάφους της καλύπτεται από δάση και το 30% έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές). To 1/5 της χώρας καλύπτεται από υγρότοπους οι οποίοι εντάσσονται σε παρθένες περιοχές με χρόνο ζωής, ο οποίος ξεπερνά τα 10.000 έτη. Διαθέτει 2222 νησιά και νησίδες και πάνω από 300 είδη πτηνών.

Σύμφωνα με την μυθολογία, o θαλασσοπόρος από την αρχαιοελληνική Φώκαια έφθασε στην Εσθονία πριν από 2.300 χρόνια, η οποία τότε ήταν η πιο απομονωμένη περιοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider