ΣΦΕΕ: Τριπλάσια η κρατική επιβάρυνση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Γιάννης Δεβετζόγλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΦΕΕ: Τριπλάσια η κρατική επιβάρυνση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Οι φαρμακευτικές εταιρίες στην Ελλάδα συνεισφέρουν στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστό 27,3%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 8,6%.

Αύξηση της δαπάνης και πολιτικές ρύθμισης και εξορθολογισμού των ποσοτήτων και του μείγματος των φαρμάκων χρειάζεται η χώρα μας, προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που παρουσίασε σήμερα ο Πασχάλης Αποστολίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Healthworld 2017.

Ο κ. Αποστολίδης περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση της Υγείας στην Ελλάδα ενώ χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό φαινόμενο και ενδεικτικό της φορολογικής εξόντωσης που υφίστανται η χώρας μας και το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΣΦΕΕ από δέκα Συνδέσμους Φαρμακευτικών Εταιρειών ευρωπαϊκών χωρών, οι φαρμακευτικές εταιρίες στην Ελλάδα συνεισφέρουν στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστό 27,3%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 8,6%.

Όπως τόνισε ο ίδιος, σε ένα τόσο βεβαρημένο περιβάλλον, όπου οι φαρμακευτικές εταιρείες πληρώνουν περίπου 1 δις ευρώ σε υποχρεωτικές εκπτώσεις κι επιστροφές και με μια ανεπαρκή φαρμακευτική δαπάνη, που δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ελλήνων ασθενών (καθώς έχει περιοριστεί κατά 62% στα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται μόλις στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), προωθούνται από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και άλλα οριζόντια μέτρα που απειλούν τη βιωσιμότητα των εταιρειών και το κυριότερο πλήττουν την πρόσβαση των ασθενών στα απαραίτητα για τη ζωή τους φάρμακα.

Χώρα Σύνολο Rebate &CB Συνεισφορά φαρμακοβιομηχανίας

Γερμανία 5.559 13,3%

Γαλλία* 1.637 6,0%

Ιταλία 1.401 7,4%

Μέσος Όρος 1.168 8,6%

Ελλάδα 946 27,3%

Ισπανία 500 3,1%

Ρουμανία 243 7,8%

Πορτογαλία 161 6,6%

Ιρλανδία 51 2,9%

Σουηδία 16 0,8%

Ολλανδία - 0,0%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider