«Η Ελλάδα σπαταλά υπερβολικά μεγάλα ποσά σε φάρμακα πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών και οι τοπικές επιχειρήσεις του κλάδου παρέχουν βοήθεια», αναφέρει σε συνέντευξη στο Bloomberg ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
Ο ίδιος εξηγεί στο ειδησιογραφικό δίκτυο ότι οι εταιρείες που παράγουν φάρμακα σε μία χώρα που πλήττεται από την κρίση και οι πιστωτές της οποίας ζήτησαν περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, έχουν τη δυνατότητα παραγωγής που καλύπτει το 60% των τοπικών αναγκών σε φάρμακα. Αυτή τη στιγμή μόνο το 23% των φαρμάκων που χορηγούνται στη χώρα προέρχονται από ελληνικές εταιρείες.
«Είναι οικονομική αυτοκτονία να μην χορηγούμε τα φάρμακα που παράγουμε. Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρουν ποιοτικά φάρμακα με χαμηλό κόστος, ωστόσο τα φάρμακα αυτά δεν χρησιμοποιούνται στο επίπεδο που θα έπρεπε», εκτίμησε ο ίδιος.
Στη συνέντευξή του με τίτλο «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να προσφέρει θεραπεία για την υπέρβαση δαπανών», αφήνει αιχμές για το σύστημα συνταγογράφησης, λέγοντας ότι «αν και κανείς δεν αποτρέπει τους έλληνες γιατρούς να συνταγογραφούν ελληνικά φάρμακα, η συνταγογράφηση στρέφεται σε πιο γνωστές και πιο ακριβές εισαγόμενες δραστικές ουσίες. Το σύστημα υγείας ουσιαστικά ευνοεί τα πιο ακριβά φάρμακα».
Η Ελλάδα διαθέτει 27 μονάδες παραγωγής φαρμάκων και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας μετά τα πετρελαιοειδή. Οι εγχώριοι παραγωγοί εξάγουν φάρμακα αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, κυρίως σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
Δείτε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του κ. Τρύφων στο Bloomberg εδώ.