Φέσσας (ΣΕΒ): Γλυτώσαμε τη συντριβή αλλά με τεράστιες θυσίες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φέσσας (ΣΕΒ): Γλυτώσαμε τη συντριβή αλλά με τεράστιες θυσίες

Οχτώ χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο και κάνοντας τον απολογισμό, μπορούμε να πούμε ότι γλυτώσαμε τη συντριβή και βελτιωθήκαμε σε αρκετούς τομείς. Με τεράστιο όμως κόστος, θυσίες, καθυστερήσεις και νέα προβλήματα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας κατά τη διάρκεια της ομιλίας στην απογευματινή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.

«Το πολιτικό μας σύστημα είναι σίγουρα ωριμότερο σήμερα, αλλά με έλλειμμα εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας», σημείωσε ο κ. Φέσσας, ο οποίος επανεξελέγη σήμερα στην προεδρία του ΣΕΒ για την περίοδο 2018-2020.

Ο κ. Φέσσας απευθύνθηκε και στον πρωθυπουργό, ο οποίος μίλησε νωρίτερα στην εκδήλωση, και είπε: «Σε τρεις μήνες, η χώρα μας βγαίνει από τα μνημόνια. Κύριε πρωθυπουργέ, αυτό είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη επιτυχία. Την πιστώνεστε προσωπικά. Συγχαρητήρια».

Ο ίδιος τόνισε ότι «εμείς βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Η έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτεί τη δυνατότητα επανεκκίνησης της οικονομίας» και πρόσθεσε ότι πλέον «καλούμαστε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον με τις δικές μας δυνάμεις».

Στόχος πρέπει να είναι, συνέχισε ο κ. Φέσσας είναι να προσεγγίσουμε σε 4-5 χρόνια τους μέσους όρους της Ευρωζώνης. Δηλαδή να γίνονται νέες επενδύσεις περίπου στο 20% του ΑΕΠ, ή 45 δισ ευρώ ετησίως, από τα 22,5 δισ του 2017.

«Οι σημαντικές επενδύσεις που σχεδιάζουν πολλές επιχειρήσεις μέλη μας, δεν αρκούν για να καλύψουν το επενδυτικό κενό. Χρειαζόμαστε και πολλές ξένες επενδύσεις», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ τονίζοντας παράλληλα για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Φέσσας στάθηκε και στο θέμα της Παιδείας σημειώνοντας ότι «εχουμε ουσιαστικές προτάσεις για τη διασύνδεση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις».

Και πρόσθεσε: «Ας απελευθερώσουμε επιτέλους την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον κρατισμό. Ας επιτρέψουμε τη λειτουργία και ιδιωτικών Πανεπιστημίων».

Οι τρεις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ

Ο κ. Φέσσας τόνισε ότι ο ΣΕΒ σχεδιάζει τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες:

Η πρώτη πρωτοβουλία, αφορά στην προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων. Στοχεύουμε στην υλοποίηση των προτάσεων του Επενδυτικού μας Συνεδρίου με τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Συμβουλίου. Θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με την Κυβέρνηση, τράπεζες, επενδυτικά ταμεία, φορείς και φυσικά με τα μέλη μας για τη δημιουργία και λειτουργία του Συμβουλίου αυτού.

Η δεύτερη πρωτοβουλία, αφορά στην ενίσχυση της καινοτομίας και της ψηφιακής ωριμότητας. Επιδιώκουμε, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να δημιουργηθεί ένας κόμβος καινοτομίας, ένα Start-up Greece. Για την εγκατάσταση και συνεργασία επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, όπως γίνεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Η τρίτη πρωτοβουλία, αφορά στους ανθρώπους μας. Χρειαζόμαστε μια νέα κοινωνική συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών, με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Σε συνεργασία με την ΓΣΕΕ, για θέματα ανάπτυξης της εργασίας, διαμορφώνουμε ένα στρατηγικό σχέδιο επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, για την ανταποδοτικότητα της εργασίας, αξιολογούμε τη δημιουργία ενός εθνικού επαγγελματικού ταμείου, για εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να καλύπτονται από άλλα επαγγελματικά ταμεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider