Η «υβριδική» πρόταση της Γερμανίας για το ελληνικό χρέος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η «υβριδική» πρόταση της Γερμανίας για το ελληνικό χρέος

Πρόταση που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με το μαξιλάρι ασφαλείας για τη μετά το Μνημόνιο εποχή έχει καταθέσει στο EuroWorking Group η Γερμανία, θέλοντας να φρενάρει τις πιέσεις για μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους.

Η πρόταση του Βερολίνου έχει υβριδικά χαρακτηριστικά, καθώς δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να επιλέξει αφενός πόσα χρήματα θα τραβήξει από τα αδιάθετα του προγράμματος του ESM ύψους 25 δισ. ευρώ, αφετέρου για πόσα χρόνια θα επεκταθούν τα δάνεια του EFSF.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung για κάθε 5 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από τα αδιάθετα του τρέχοντος προγράμματος του ESM η στοχοθετημένη ελάφρυνση του χρέους θα μειώνεται κατά δύο έτη.

Αυτό σημαίνει πως εάν μείνουν αδιάθετα στο πρόγραμμα του ESM 25 δισ. ευρώ και αποφασιστεί μια επέκταση της διάρκειας των δανείων του EFSF για 15 χρόνια, εάν η Ελλάδα αντλήσει και τα 25 δισ. ευρώ, η συνολική επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα πέσει στα πέντε έτη.

Η πρόταση αυτή δίνει στην Ελλάδα μεγάλη ευελιξία, καθώς και οδηγεί στη λήψη χρημάτων για την αποπληρωμή ακριβών δανείων, όπως αυτό του ΔΝΤ, και επιτρέπει την επιμήκυνση των δανείων του EFSF σε ορίζοντα που καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Εφόσον η πρόταση αυτή περάσει, τότε το Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα καταλήξει σε μια αρκετά πειστική απόφαση για τις αγορές που θα ανοίξει πιθανότατα το δρόμο για ένα βιώσιμο ελληνικό χρέος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider