«Σκοπιμότητες» πίσω από τις αλλαγές του νόμου Κατσέλη καταγγέλλουν οι μεσίτες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σκοπιμότητες» πίσω από τις αλλαγές του νόμου Κατσέλη καταγγέλλουν οι μεσίτες

Ως μια πρωτοβουλία που ευνοεί μόνο τις τράπεζες και μια μικρή μερίδα μηχανικών καταγγέλλουν οι μεσίτες διάταξη του πολυνομοσχεδίου που ορίζει ότι τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων των δανειοληπτών που αιτούνται να μπουν στον νόμο Κατσέλη θα τον κάνουν μόνο οι πραγματογνώμονες - εκτιμητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση πλέον είτε οι τράπεζες είτε ο δανειολήπτης έχουν την δυνατότητα να ζητούν από το δικαστήριο να υπολογίζεται η εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας και όχι η αντικειμενική.

Όμως, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής, η κυβέρνηση υποχρεώνει τους δανειολήπτες όπως χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένη κατηγορία εκτιμητών, υποβιβάζοντας εκ προοιμίου όλους τους υπολοίπους επιστήμονες εκτιμητές και παραβλέποντας για άλλη μια φορά όχι μόνο τον κλάδο των Επαγγελματιών Μεσιτών-Εκτιμητών, αλλά και άλλους Φορείς (π.χ. τους ειδικούς Πραγματογνώμονες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο των Δικαστηρίων).

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν στο insider.gr πως η κίνηση αυτή κρύβει σκοπιμότητες που όχι μόνο αφήνουν ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες εκτός της διαδικασίας αλλά επιβαρύνουν και την τσέπη όσων αιτούνται να μπουν στον νόμο Κατσέλη. Και όλα αυτά όταν οι εκτιμητές που βρίσκονται στο μητρώο του υπουργείου Οικονομικών στρέφονται στους μεσίτες για να βρουν τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό των εμπορικών αξιών.

Αυτό μάλιστα αναφέρει και ο Σύλλογος σε επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών: «Όπως είναι προφανές η ενέργεια αυτή λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ των Τραπεζών και κατά των δανειοληπτών, ενώ ταυτόχρονα αποκλείει έναν κλάδο όπως αυτόν των Επαγγελματιών Μεσιτών - Εκτιμητών που είναι αυτός που έχει την απόλυτη γνώση των εμπορικών αξιών ανά την επικράτεια, στην βοήθεια του οποίου άλλωστε προσέφυγαν και οι εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών όταν τους ζητήθηκε να συνταχθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider