Παραιτήθηκε από το Υπερταμείο ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Folli Follie

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παραιτήθηκε από το Υπερταμείο ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Folli Follie

Η υπόθεση της Folli Follie είχε ως αποτέλεσμα να επέλθουν διοικητικές αλλαγές στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ανακοίνωσε χθες πως το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ, Φραγκίσκος Γρατσώνης «υπέβαλε την παραίτηση του με ισχύ από την υποβολή της».

Σημειώνεται ότι το Υπερταμείο είναι μέτοχος της Folli Follie, ενώ ο κ. Γρατσώνης μέχρι το Μάρτιο ήταν οικονομικός διευθυντής του ομίλου Folli Follie.

Διαθέτοντας 643.887 μετοχές της Folli Follie, ήτοι το 0,96% της εταιρείας, το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων στις 8 Ιουνίου 2017, είχε μια συμμετοχή που αποτιμούταν χρηματιστηριακά στα 14,1 εκατ. ευρώ! Σήμερα, δώδεκα μήνες μετά, το χαρτοφυλάκιο αυτό έχει υποστεί πανωλεθρία. Οι 643.887 μετοχές της Folli Follie οριακά ξεπερνούν πλέον σε αξία τα 3 εκατ. ευρώ και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας είναι κατά 9 εκατ. ευρώ «φτωχότερη».

Η υπόθεση της Folli Follie ανέδειξε το πόσο απροετοίμαστο είναι το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων στο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες ενεργητικής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του.

Διότι οποιοσδήποτε fund manager διέθετε μια τέτοια συμμετοχή στη Folli Follie θα λάμβανε τα μέτρα του για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του. Είτε ρευστοποιώντας θέσεις και κέρδη, είτε προχωρώντας σε νομικές κινήσεις ως ακτιβιστής μέτοχος.

Από την άλλη, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας δεν έκανε τίποτα για να περιορίσει τη ζημιά του Δημοσίου. Και αυτό παρά το ότι ο πρώην οικονομικός διευθυντής (CFO) της Folli Follie Φραγκίσκος Γρατσώνης ήταν μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου.

Η εξήγηση για την «απραξία» της Διοίκησης του Υπερταμείου βρίσκεται κατά πολλούς στο περιβόητο «Στρατηγικό Σχέδιο» της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Εκεί εμφατικά διευκρινίζεται πως το Υπερταμείο δεν έχει προχωρήσει σε ανάλυση και κατάρτιση στρατηγικών στόχων για εταιρείες στις οποίες είναι μέτοχος μειοψηφίας, όπως δηλαδή η Folli Follie.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider