ΕΕΣΣΤΥ: Σήμερα κληρώνει για την επεισοδιακή αποκρατικοποίηση

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕΣΣΤΥ: Σήμερα κληρώνει για την επεισοδιακή αποκρατικοποίηση

Κατά την σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να μάθουμε το αν θα υπάρξει και νέο κεφάλαιο στην επεισοδιακή υπόθεση αποκρατικοποίησης της εταιρείας συντήρησης σιδηροδρομικού υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).

Κατά πληροφορίες το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να αποσφραγίσει σήμερα την βελτιωμένη προσφορά που ζήτησε και έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία ήταν και ο μοναδικός ενδιαφερόμενος στον σχετικό διαγωνισμό.

Η βελτιωμένη προσφορά ζητήθηκε καθώς το τίμημα που προσέφερε αρχικά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κατά συνέπεια η ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane ήταν σύμφωνα με πληροφορίες εξαιρετικά χαμηλότερο από το ύψος της αποτίμησης της ΕΕΣΣΤΥ. Πηγές που γνωρίζουν τις λεπτομέρεις αναφέρουν ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσέφερε αρχικά περίπου 10 εκατ. ευρώ, ενώ οι ανεξάρτητοι εκτιμητές έχουν ορίσει εύλογο τίμημα τα 18 με 23 εκατ. ευρώ.

Από την κατάθεση της αρχικής προσφοράς και έπειτα ξεκίνησε μια μεγάλη διαπραγμάτευση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκειμένου να πειστούν οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της εταιρείας να βάλουν πιο «βαθιά το χέρι στην τσέπη». Ενδεικτικό της δυστοκίας που παρουσιάστηκε είναι ότι από την κατάθεση της αρχικής προσφοράς μέχρι αυτή της βελτιωμένης χρειάστηκε να περάσουν μετά από συνεχόμενες παρατάσεις δύο μήνες.

Στο μεταξύ ξεκίνησε και μια κόντρα μεταξύ ΕΕΣΣΤΥ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την πρώτη να κατηγορεί τη δεύτερη ότι της χρωστάει περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες συντήρησης. Ωστόσο, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απάντησε ότι όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις για τη βασική συντήρηση του τροχαίου υλικού έχουν εξοφληθεί και ότι για τις έκτακτες εργασίες δεν τις έχουν προσκομισθεί τα απαραίτητα παραστατικά.

Αυτή μάλιστα ήταν απλά η «επισημοποίηση» της κόντρας καθώς εδώ και μήνες η διοίκηση της εταιρείας συντήρησης σιδηροδρομικού υλικού είχε ταχθεί κατά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με δύο αναρτήσεις στην εταιρική ιστοσελίδα οι οποίες είχαν τίτλο «μερικές αναμφισβήτητες αλήθειες για την πώληση της ΕΕΣΣΤΥ» και «το μη εύλογον του τιμήματος αγοράς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider