Τέλος στο σήριαλ της ΕΕΣΣΤΥ - 22 εκατ. προσέφερε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος στο σήριαλ της ΕΕΣΣΤΥ - 22 εκατ. προσέφερε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Αίσιο τέλος φαίνεται ότι έχει η περιπέτεια αποκρατικοποίησης της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΤΥ) καθώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ήταν και ο μοναδικός ενδιαφερόμενος ανέβασε στα 22 εκατ. ευρώ το τίμημα που προσέφερε.

«Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αποσφραγίσθηκε η βελτιωμένη οικονομική προσφορά για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε., την οποία υπέβαλε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. Το ποσό του προσφερόμενου βελτιωμένου τιμήματος ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ και είναι εντός των ορίων αποτίμησης των δύο ανεξάρτητων αποτιμητών», αναφέρει ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Η βελτιωμένη προσφορά ζητήθηκε καθώς το τίμημα που προσέφερε αρχικά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κατά συνέπεια η ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane ήταν σύμφωνα με πληροφορίες εξαιρετικά χαμηλότερο από το ύψος της αποτίμησης της ΕΕΣΣΤΥ. Πηγές που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες αναφέρουν ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσέφερε αρχικά περίπου 10 εκατ. ευρώ, ενώ οι ανεξάρτητοι εκτιμητές έχουν ορίσει εύλογο τίμημα τα 18 με 23 εκατ. ευρώ.

Από την κατάθεση της αρχικής προσφοράς και έπειτα ξεκίνησε μια μεγάλη διαπραγμάτευση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκειμένου να πειστούν οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της εταιρείας να βάλουν πιο «βαθιά το χέρι στην τσέπη». Ενδεικτικό της δυστοκίας που παρουσιάστηκε είναι ότι από την κατάθεση της αρχικής προσφοράς μέχρι αυτή της βελτιωμένης χρειάστηκε να περάσουν μετά από συνεχόμενες παρατάσεις δύο μήνες.

Στο μεταξύ ξεκίνησε και μια κόντρα μεταξύ ΕΕΣΣΤΥ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την πρώτη να κατηγορεί τη δεύτερη ότι της χρωστάει περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες συντήρησης. Ωστόσο, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απάντησε ότι όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις για τη βασική συντήρηση του τροχαίου υλικού έχουν εξοφληθεί και ότι για τις έκτακτες εργασίες δεν τις έχουν προσκομισθεί τα απαραίτητα παραστατικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος και η Kantor ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι δικηγορικές εταιρείες Μ&Π Μπερνίτσα και Sheppard Mullin ως νομικοί σύμβουλοι και η Louis Berger ως τεχνικοί σύμβουλοι για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider