Πώς η υπόθεση της Folli Follie επηρεάζει τα ομόλογα άλλων εισηγμένων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς η υπόθεση της Folli Follie επηρεάζει τα ομόλογα άλλων εισηγμένων

Αιχμές ότι τα προβλήματα στη διακυβέρνηση εισηγμένων επιχειρήσεων, όπως η Folli Folie και ο αρνητικός τους αντίκτυπος δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στην έκδοση ομολόγων από ελληνικές επιχειρήσεις αφήνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής που κατέθεσε χθες στη Βουλή.

Η Τράπεζα της Ελλάδος περιγράφει το πώς η μείωση του ρίσκου χώρας έχει επιδράσει θετικά στις αποτιμήσεις των ομολόγων που έχουν εκδώσει ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σε διεθνείς κεφαλαιαγορές και έχει μειώσει τις αποδόσεις τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ενδιάμεση έκθεση, η έκδοση ομολόγων από ελληνικές επιχειρήσεις των μη χρηματοπιστωτικών κλάδων τόσο εγχωρίως όσο και διεθνώς μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την ελληνική οικονομία, εφόσον συνεχιστεί η παρατηρούμενη τάση.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό οι συντάκτες της έκθεσης ξεκαθαρίζουν πως «οι δυνατότητες των εγχώριων επιχειρήσεων να αντλήσουν χρηματοδότηση από την εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων, καθώς και η ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά θα ενισχυθούν με την εφαρμογή βέλτιστων διεθνών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης και λογοδοσίας και με την ενίσχυση της εποπτείας της Κεφαλαιαγοράς».

Η συγκεκριμένη αναφορά μόνον τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς η υπόθεση της Folli Folie ήρθε να κλονίσει την εμπιστοσύνη στις ελληνικές εισηγμένες και να οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες τους επενδυτές – πιστωτές της Folli που κατέχουν τα δύο ομόλογα της εταιρείας, συνολικής αξίας 400 εκατ. ευρώ (το ένα ύψους 250 εκατ. ευρώ ωριμάζει το 2019 και το άλλο ύψους 150 εκατ. ευρώ το 2021).

Κατά την ΤτΕ από το 2013 έως σήμερα ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, κυρίως μέσω θυγατρικών τους, έχουν εκδώσει σε διεθνείς αγορές ομόλογα ονομαστικής αξίας 7,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ έχουν χρησιμοποιηθεί για αναχρηματοδότηση τίτλων τη λήξη τους.

Από τον Απρίλιο του 2018 οι αποδόσεις των ομολόγων αυτών αυξήθηκαν στα επίπεδα του τέλους του 2017, ως αποτέλεσμα τόσο των διεθνών αναταράξεων όσο και των εξελίξεων σε συγκεκριμένες εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που επηρέασαν τη στάση των επενδυτών ευρύτερα προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά η μεσοσταθμική απόδοση των εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδώσει ελληνικές επιχειρήσεις σε διεθνείς αγορές, όπως καταγράφεται από το δείκτη εταιρικών ομολόγων της Τράπεζας της Ελλάδος (BOG GR NFC index), διαμορφώνεται σε 3,48%, έχοντας αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider