Έξι φορές πλουσιότερο το 20% των Ελλήνων από το φτωχότερο 20%

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έξι φορές πλουσιότερο το 20% των Ελλήνων από το φτωχότερο 20%

Μπορεί να μειώνεται χρόνο με το χρόνο το ποσοστό των Ελλήνων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας και να έχει υποχωρήσει το ποσοστό του πληθυσμού που κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης από το 23,1% το 2013 στο 20,2% το 2017, ωστόσο ο πληθυσμός που αντιμετωπίζει υλική υστέρηση και δυσκολεύεται να αποκτήσει τουλάχιστον τέσσερα βασικά αγαθά και υπηρεσίες συνεχίζει και κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από την περασμένη πενταετία. Μάλιστα, η ψαλίδα φτωχών και πλούσιων μεγαλώνει με το πλουσιότερο 20% των Ελλήνων να έχει 6,1 φορές μεγαλύτερο εισόδημα από το φτωχότερο 20% του πληθυσμού.

Αυτό δείχνουν στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον κίνδυνο φτώχειας των ελληνικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το 2017 το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 28 και 64 ετών που στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες έφτασε το 22,1% από 10,3% που ήταν το 2009, ενώ το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στα παιδία ηλικίας έως 17 ετών και έφτασε το 23,8% από 11,9% που ήταν το 2009.

Η ανεργία που συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η καθήλωση των μισθών σε χαμηλά επίπεδα, οι συνεχείς περικοπές των συντάξεων αλλά και η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για μεγάλο αριθμό πολιτών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα ή στερούνται καθημερινών αναγκών.

Συγκεκριμένα ο ένας στους δύο (53,2%) αδυνατεί να ικανοποιήσει την πληρωμή έκτακτων αναγκών που μπορεί να προκύψουν, το 46% δυσκολεύεται ή δεν μπορεί να πληρώσει δανειακές υποχρεώσεις και πιστωτικές κάρτες ενώ περισσότεροι από τρεις στους δέκα (34,4%) το ενοίκιο τους και 11,8% μπορούν να αγοράσουν για να καταναλώσουν κρέας ή ψάρι μόνο κάθε δεύτερη ημέρα. Όσο για τη θέρμανση μόνο το 36% δηλώνει ότι έχει στα σπίτια του ικανοποιητική θέρμανση και μόλις 26,6% ότι έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για δραστηριότητες αναψυχής, ενώ το 50,7% δεν μπορεί να κάνει ούτε μια εβδομάδα διακοπών.

Στο κατώφλι της φτώχειας το 2017 με εισόδημα 9575 ευρώ βρέθηκε το 22,8% των οικογενειών με δυο ανήλικα παιδιά έως 14 ετών και το 12,4% των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών. Όσο για εκείνους που θεωρούνται ως νοικοκυριά υψηλού κίνδυνου το 30,5% είναι τα μονογονεικά νοικοκυριά, το 29,3% αφορά οικογένειες με τρία ενήλικα άτομα και 3 παιδιά και άνω και 24,2% οικογένειες με δυο ενήλικες και τρία και άνω ανήλικα τέκνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider