Τι λέει το EuroWorking Group για τα «φέσια» του Δημοσίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι λέει το EuroWorking Group για τα «φέσια» του Δημοσίου

Από σήμερα η Ελλάδα δεν θα έχει διάθεση της τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που κατευθύνονταν ως επιχορηγήσεις για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Να σημειωθεί πως στις αρχές Ιουλίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ανέρχονταν σε 2,7 δισ. ευρώ. Οι κρατικοί φορείς όφειλαν συνολικά 2,016 δισ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ήταν στα 706 εκατ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα «φέσια» προέρχονταν από τα ασφαλιστικά ταμεία (συνολικά 912 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούσαν τα νοσοκομεία με οφειλές 359 εκατ. ευρώ. Σήμερα τα εν λόγω φέσια έχουν σημειώσει αύξηση.

Το υπουργείο Οικονομικών τις προηγούμενες εβδομάδες είχε ξεκαθαρίσει στους φορείς του Δημοσίου πως οι χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα επιχορήγησης για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα ολοκληρωθούν την 20η Αυγούστου 2018. Για τα αιτήματα δε που θα υποβληθούν μετά το τλος Ιουλίου 2018 είχε αποσαφηνίσει πως η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2018.

Να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσει στις 29 και 30 του μήνα στο EuroWorking Group αναλυτικά στοιχεία για την πορεία εξόφλησης χρεών του Δημοσίου στους ιδιώτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider