Βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ ακόμα και σε ακίνητα με απαγόρευση χρήσης

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ ακόμα και σε ακίνητα με απαγόρευση χρήσης

Αντιμέτωποι με εκπλήξεις έχουν βρεθεί φορολογούμενοι των οποίων τα ακίνητα έχουν δεσμευθεί από το Δημόσιο τους τελευταίους μήνες, αλλά οι ίδιοι δεν το είχαν δηλώσει στην εφορία και έτσι τους βεβαιώθηκε κανονικά ο ΕΝΦΙΑ.

Ο νόμος προβλέπει απαλλαγή από τον κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για ακίνητα ως προς τα οποία ισχύει απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης, όπως, για παράδειγμα, σε περίπτωση δέσμευσης ακινήτου για υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος. Ακόμη, μειωμένος ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται στις περιπτώσεις μερικής απαγόρευσης χρήσης, με τη μείωση να ανέρχεται σε 30% για ακίνητα εκτός σχεδίου και σε 60% για ακίνητα εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Ωστόσο, σήμερα στο Taxis αναρτήθηκαν και εκκαθαριστικά που αφορούν δεσμευμένα από το Δημόσιο ακίνητα. Στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία τους με την πράξη δέσμευσης, ώστε να αποδείξουν την ολική ή μερική απαγόρευση χρήσης. Για τις περιπτώσεις αυτές ο φόρος θα υπολογιστεί εκ νέου.

Τα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι εκπτωση 50% αλλά και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κέρδισαν φέτος 1.414.225 φορολογούμενοι. Το ποσό της μείωσης ανήλθε σε 181, 95 εκατ. ευρώ.

Συνολικά ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο μοιράζονται 6.279.207 φυσικά πρόσωπα τα οποία καλούνται να σηκώσουν ένα βάρος 2,64 δισ. ευρώ (2,37 δισ. ευρώ κύριο φόρο και 367 εκατ. ευρώ συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ) και 51.948 νομικά πρόσωπα με συνολικά βεβαιωμένο φόρο ύψους 450,799 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider