Σε χαμηλά πέντε εβδομάδων οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε χαμηλά πέντε εβδομάδων οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων κινούνται σήμερα Τρίτη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, γεγονός που αποδίδεται στην υποχώρηση των επενδυτικών ανησυχιών για τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδος μεταμνημονιακά.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είναι στο 4,083% και το spread – η διαφορά με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου- διαμορφώνεται στις 368 μονάδες βάσης. Στο πενταετές ομόλογο η απόδοση διαμορφώνεται στο 3,27%, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 8 Αυγούστου.

Η πτώση των αποδόσεων έρχεται ενώ είναι σήμερα προγραμματισμένη ενημέρωση επενδυτών στο Παρίσι από την ηγεσία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Να σημειωθεί πως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ συσχέτισε σήμερα την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με την μη αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στις συντάξεις.

Όπως είπε, τα επιτόκια της Ελλάδας μπορούν να επηρεαστούν από γεγονότα εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης, όπως τα γεγονότα στην Τουρκία, την Αργεντινή ή τις αβεβαιότητες σχετικά με τη μελλοντική πορεία της Ιταλίας, αλλά και από εσωτερικές εξελίξεις.

«Εάν κοιτάξετε προσεκτικά την καμπύλη απόδοση της Ελλάδας, βλέπετε ότι τα επιτόκια αντανακλούν επίσης τις εγχώριες εξελίξεις. Για παράδειγμα, οι πρόσφατες δημόσιες εικασίες σχετικά με μια πιθανή απόφαση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος οδήγησαν σε υψηλότερα επιτόκια, αν και οι αποδόσεις αντιστράφηκαν κάπως αργότερα. Ως εκ τούτου, συνιστώ στην ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο βιώσιμο μέλλον της Ελλάδας. Αυτή είναι η καλύτερη συμβολή για την πρόσβαση στις αγορές», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider