Συνεργασία με ΤΧΣ και τραπεζικές διοικήσεις θα έχουν σήμερα οι θεσμοί

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συνεργασία με ΤΧΣ και τραπεζικές διοικήσεις θα έχουν σήμερα οι θεσμοί

Οι μακροοικονομικές εξελίξεις, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τα «κόκκινα» δάνεια», η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν την μεταπρογραμματική αξιολόγηση των θεσμών στο σκέλος των τραπεζών.

Η αξιολόγηση των ΕΕ,ESM, EKT και ΔΝΤ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα έχει δομηθεί σε τρία διαφορετικά σκέλη. Το πρώτο σκέλος που απασχόλησε τις χθεσινές συζητήσεις των υπηρεσιακών στελεχών των συναρμοδίων υπουργείων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αφορά στο περιβάλλον λειτουργιάς των τραπεζών. Πηγές των θεσμών ανέφεραν πως χθες έγινε μια επισκόπηση των μακροοικονομικών δεδομένων και μια εκτενής συζήτηση για ζητήματα που πιθανόν να επηρεάσουν τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων (αναβαλλόμενος φόρος, υποχρεώσεις προς Δημόσιο, κ.α..).

Το δεύτερο σκέλος της αξιολόγησης του χρηματοπιστωτικού τομέα που θα αναπτυχθεί σήμερα στις πρωινές συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και στην απογευματινή συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τις Διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, αφορά στην πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Σε αυτή την ενότητα θα εξετασθούν οι νέοι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, ζητήματα σχετικά με τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και ζητήματα σχετικά με τις πωλήσεις δανείων.

Κατά πληροφορίες στην συνάντηση των θεσμών με την ηγεσία του ΤΧΣ θα υπάρξει και μια προκαταρκτική συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα και τις προϋποθέσεις πώλησης των συμμετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.

Αύριο η συζήτηση θεσμών και κυβέρνησης θα εστιάσει στο θεσμικό σκέλος, ήτοι στο κομμάτι που θα πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις. Αυτό αφορά στις νομικές αλλαγές για την επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού, σε νομοθετικές παρεμβάσεις για την πάταξη της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος, την ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής κατάρτισης των δικαστών και νέες παρεμβάσεις στο εταιρικό δίκαιο. Στις συζητήσεις αυτές εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο θα μετέχει και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος που έχει αναλάβει την αρμοδιότητα των χρηματοοικονομικών θεμάτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη οι συζητήσεις με τα κλιμάκια των θεσμών δεν θυμίζουν πλέον τίποτα από το παρελθόν και όλα τα ζητήματα – έως τώρα- τίθενται στη βάση της αλληλοενημέρωσης και όχι της υπόδειξης πολιτικών και παρεμβάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider