Καθυστερεί ο νόμος για την εξαγορά ακινήτων από καταπατητές του Δημοσίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καθυστερεί ο νόμος για την εξαγορά ακινήτων από καταπατητές του Δημοσίου

Αν και έχουν περάσει 189 ημέρες από τη σύσταση της ειδικής ομάδας εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών που έχει αναλάβει να εξετάσει τη δυνατότητα εξαγοράς αυθαιρέτως κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου από καταπατητές, ωστόσο ακόμη η δεκαμελής επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της.

Αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στο ότι οι διαδικασίες κόλλησαν μετά το Μάρτιο και την παραίτηση της τότε Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας, Θεοπίστης Πέρκας, ενώ μεσολάβησαν και αποχωρήσεις στελεχών που απάρτιζαν την ομάδα εργασίας.

Όπως προαναφέρθηκε, η ομάδα εργασίας έχει αναλάβει να προσδιορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις εξαγοράς από τους αυθαίρετους καταπατητές των αυθαιρέτως κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου προκειμένου να εξασφαλιστεί η οριστική επίλυση του σχετικού προβλήματος και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Το υπουργείο εμπλέκεται σε μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες για κάποια από τα ακίνητα αυτά. Σε μεγάλο δε βαθμό το Δημόσιο δεν γνωρίζει όλα τα καταπατημένα, καθώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένο κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες.

Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί το συντομότερο λύση σε ένα πρόβλημα που χάνεται στα βάθη δεκαετιών και ταυτόχρονα να ενισχυθούν και οι εισπράξεις του Δημοσίου. Στη βάση αυτή εξετάζεται η καταβολή του όποιου τιμήματος συμφωνηθεί να γίνεται σε αρκετές δόσεις ώστε να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι.

Δεν είναι πρώτη φορά που το Δημόσιο δίνει το δικαίωμα εξαγοράς των ακινήτων αυτών, ωστόσο στο παρελθόν οι προσπάθειες δεν ήταν επιτυχημένες κυρίως διότι τα κριτήρια που έθεταν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ήταν ρεαλιστικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες λύσεις προτείνει η ομάδα εργασίας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να είναι συμβατές με το Σύνταγμα, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider