Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη απομακρύνουν τις περικοπές στις συντάξεις

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη απομακρύνουν τις περικοπές στις συντάξεις

Η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει ποτέ success story χωρίς να πετύχει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και όσο η ανάπτυξη είναι ανεμική η ελληνική οικονομία δεν θα εξέλθει από τη διακεκαυμένη ζώνη. Αυτές είναι οι βασικές θέσεις με τις οποίες οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί προσεγγίζουν πλέον το θέμα της περικοπής των συντάξεων, επιχειρηματολογώντας πως εάν υπάρχει τρόπος να μην ισχύσει η περικοπή, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τότε το μαχαίρι στην προσωπική διαφορά πρέπει να αποφευχθεί.

Η πρόβλεψη των θεσμών είναι πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% το 2019. Ωστόσο, πλέον ΕΕ, ESM και ΕΚΤ εμφανίζονται να θεωρούν πως εάν υπάρξει περικοπή των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ τότε η ανάπτυξη του 2019 θα επιβραδυνθεί σημαντικά. Στη βάση αυτή ζητούν από την κυβέρνηση πειστικές προτάσεις που να διασφαλίζουν το δημοσιονομικό στόχο και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χωρίς να ενεργοποιηθεί η περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Την άποψη αυτή την είχε εκφράσει προ δεκαημέρου το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ ο οποίος είχε δηλώσει τα εξής για τις συντάξεις: «Αυτό που έχει πρωταρχική σημασία για εμάς είναι να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2019 και η σύνθεση του προϋπολογισμού να ευνοεί την ανάπτυξη».

Στη βάση αυτή το οικονομικό επιτελείο είναι ήδη σε εγρήγορση και προετοιμάζει μια μελέτη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος για να πείσει το Eurogroup και τις αγορές ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πάνω από 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 ακόμη και εάν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις.

Αυτή άλλωστε είναι η θέση που έχουν ήδη από τον Ιούλιο υποστηρίξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, τα οποία έχουν καταθέσει και αντίστοιχες τροπολογίες για κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Η μείωση των συντάξεων είναι ψηφισμένο μέτρο. Είναι ψηφισμένο μέτρο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι μέτρο το οποίο ήταν αχρείαστο, κατά την άποψή μας, εξ ου και δεν το ψηφίσαμε. Είναι ένα μέτρο το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο. Είναι ένα μέτρο-τίμημα, επί της ουσίας, της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Εμείς καταθέσαμε τροπολογία να πάρει η κυβέρνηση πίσω τη μείωση των συντάξεων. Την καταθέσαμε, όχι μόνο γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το σωστό, αλλά και για να εκθέσουμε αυτή την αφόρητη διγλωσσία η οποία εκπέμπεται από την κυβέρνηση, που κοροϊδεύει τους συνταξιούχους κατάμουτρα. Τη μια λέει ότι θα ακυρωθεί το μέτρο, την άλλη ότι δεν θα ακυρωθεί. Εμείς λοιπόν είμαστε πάρα πολύ ξεκάθαροι. Δεν το ψηφίσαμε το μέτρο και μακάρι το μέτρο αυτό να μην εφαρμοστεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider