Επιταχύνονται οι πλειστηριασμοί - Στο προσκήνιο η πρώτη κατοικία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιταχύνονται οι πλειστηριασμοί - Στο προσκήνιο η πρώτη κατοικία

Με την έλευση αύριο, Πέμπτη, των κλιμακίων του SSM στην Αθήνα για συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών, αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις για επιτάχυνση των πλειστηριασμών.

Για σήμερα το «μενού» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών περιλαμβάνει 232 εκποιήσεις ακινήτων εκ των οποίων οι 123 πλειστηριασμοί στην περιοχή της Αττικής, 18 στην Θεσσαλονίκη και 91 στην περιφέρεια. Έχουν επίσης προγραμματισθεί 24 μη ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Στις τράπεζες επικρατεί αναβρασμός μετά και τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2018 που έδειξαν υστέρηση αναφορικά με την επίτευξη των στόχων που τους έχουν τεθεί ειδικά στον τομέα της ρύθμισης των στεγαστικών δανείων. Το γεγονός, επίσης, ότι μέχρι σήμερα, έξι μήνες από την έναρξη των πλειστηριασμών, η προσέλευση όσων οι τράπεζες έχουν χαρακτηρίσει στρατηγικά κακοπληρωτές δεν είναι η αναμενόμενη, οδηγεί σε πιο δραστικές κινήσεις και φέρνει την πρώτη κατοικία στο προσκήνιο.

Μέχρι σήμερα το άτυπο μορατόριουμ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες ήθελε να μην βγαίνουν σε πλειστηριασμό κατοικίες με αξία κάτω των 150.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία προστασία. Εκτός εξαιρέσεων, μέχρι σήμερα οι τράπεζες τήρησαν αυτή τη συμφωνία. Όμως, όσο το απόθεμα των ακινήτων αυτών μειώνεται, προχωρούν σε πλειστηριασμούς και ακινήτων μικρότερης αξίας, δηλαδή και σε ακίνητα πρώτης κατοικίας με αντικειμενική ακόμα και κάτω των 100.000 ευρώ.

Η δεξαμενή των ακινήτων που διαθέτουν οι τράπεζες και που τα βαραίνει ληξιπρόθεσμη οφειλή από στεγαστικό δάνειο αντιπροσωπεύει δάνεια αξίας 11,81 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider