Καν’ το όπως η Κύπρος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καν’ το όπως η Κύπρος

Εάν η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή αξιολόγηση «ΒΒΒ-», αυτό θα οδηγούσε σε σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της.

Η πλέον καθαρή απόδειξη για αυτό είναι η Κύπρος. Με το νέο δέκατες ομόλογο που εξέδωσε η Κύπρος άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από τις αγορές, με επιτόκιο 2,4%. Αυτό έγινε λίγες ώρες αφότου η S&P έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Κύπρο.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η Κύπρος δανείσθηκε 0,40% φθηνότερα από ότι θα δανείζονταν η Ιταλία από τις αγορές και 50 μονάδες υψηλότερα από ότι θα δανειζόταν η Πορτογαλία.

Με την έκδοση αυτή το spread της Κύπρου, δηλαδή η διαφορά σε σχέση με το κόστος δανεισμού της Γερμανίας διαμορφώθηκε στις 190 μονάδες βάσης, όταν το ελληνικό spread είναι σήμερα στις 360 μονάδες βάσης.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών προσδοκά πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμούς στις επόμενες εβδομάδες οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εγκρίνει την επέκταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά δέκα χρόνια και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά δέκα χρόνια.

Ωστόσο, για να επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη προϋπόθεση είναι το κλίμα στις αναδυόμενες οικονομίες να παραμείνει σταθερό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider