Αυστηρότερη η εποπτεία του SSM στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυστηρότερη η εποπτεία του SSM στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Ακόμη πιο αυστηρή αναμένεται να καταστεί η επιτήρηση του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις ελληνικές τράπεζες το 2019.

Σύμφωνα με γνωρίζοντες τις επιδιώξεις του SSM, η εποπτεία και το 2019 θα εστιάσει στα επιχειρηματικά μοντέλα και στους παράγοντες που επηρεάζουν την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, στον πιστωτικό κίνδυνο, στη διαχείριση κινδύνων και σε άλλες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πολλαπλές διαστάσεις κινδύνου.

Οι επιθεωρήσεις του SSM τους επομένους μήνες θα αποβλέπουν σε μια διεξοδική ανάλυση διαφόρων κινδύνων, συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, επιχειρηματικών μοντέλων, αλλά και διακυβέρνησης και θα διενεργούνται βάσει προκαθορισμένου αντικειμένου και χρονοδιαγράμματος στις εγκαταστάσεις των τραπεζών.

Σκοπός των επιτόπιων επιθεωρήσεων είναι να εξετάζεται και να αξιολογείται το επίπεδο, η φύση και τα χαρακτηριστικά των εγγενών κινδύνων στους οποίους μπορεί να εκτεθεί η κάθε τράπεζα, λαμβανομένης υπόψη και της νοοτροπίας της ως προς την αντιμετώπιση του κινδύνου.

Στην ίδια βάση θα εξετάζεται και θα αξιολογείται η καταλληλότητα και η ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης και του πλαισίου εσωτερικού ελέγχου της επιθεωρούμενης εκάστης τράπεζας, λαμβανομένης υπόψη της φύσης της επιχειρηματικής της δραστηριότητας και των κινδύνων, θα αξιολογούνται τα συστήματα ελέγχου και οι διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων της επιθεωρούμενης νομικής οντότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στον εντοπισμό αδυναμιών ή ευπαθειών που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στα ίδια κεφάλαιά της, θα εξετάζεται η ποιότητα των στοιχείων του ισολογισμού και η οικονομική κατάσταση της κάθε τράπεζας, θα αξιολογείται το επιχειρηματικό μοντέλο των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και η συμμόρφωση τους προς τις τραπεζικές κανονιστικές διατάξεις.

Σύμφωνα με τις εποπτικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία του SSM οι επιθεωρήσεις αυτές θα είναι:

- Προσανατολισμένες στη δράση, δηλαδή θα οδηγούν σε διορθωτικές ενέργειες ή και μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνει κάθε το πιστωτικό ίδρυμα.

-Κινδυνοκεντρικές, δηλαδή θα εφαρμόζουν γενικά αποδεκτές έννοιες και τεχνικές, ιεραρχώντας παράλληλα τις προσπάθειες που καταβάλλονται όταν γίνεται αντιληπτός υψηλότερος κίνδυνος ή χαμηλότερο επίπεδο ελέγχου εντός του επιθεωρούμενου τομέα ή δραστηριότητας.

-Αναλογικές, δηλαδή θα είναι ανάλογες του μεγέθους, των δραστηριοτήτων και του προφίλ κινδύνου της επιθεωρούμενης τράπεζας.

-Παρεμβατικές, καθώς λόγω της εξέλιξης των εποπτικών προσεγγίσεων υφίσταται ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη οι εποπτικοί φορείς να εξετάζουν σε μεγαλύτερο βάθος τον επιθεωρούμενο τομέα ή δραστηριότητα, διατυπώνοντας περισσότερες αξιολογήσεις βάσει κρίσης και κατανοώντας καλύτερα τα προφίλ κινδύνου και τις επιχειρηματικές γραμμές των εποπτευόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

-Προσανατολισμένες προς το μέλλον, δηλαδή δεν θα περιορίζονται στα τρέχοντα ή ιστορικά μεγέθη ούτως ώστε να προβλέπουν πιθανές μελλοντικές επιδράσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider