Σε επικοινωνιακή αντεπίθεση με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών στοχεύει η κυβέρνηση, μιας και ο πρωθυπουργός προκρίνει εκτενή συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, ενώ το Μαξίμου επέμεινε και θα επιμένει επικοινωνιακά και στο αίτημα για μια τηλεοπτική αντιπαράθεση, σε διακαναλικό επίπεδο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα.
Στο μπουκέτο της επικοινωνιακής αντεπίθεσης συμπεριλαμβάνεται και η διανομή του κειμένου της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τα αναθεωρημένα άρθρα που προστέθηκαν μετά τις τροπολογίες στη Βουλή της πΓΔΜ στο κείμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης και έφτασαν χθες το βράδυ εν είδει ρηματικής διακοίνωσης, ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Για την κυβέρνηση, συνεπώς, είναι εξαιρετικά κρίσιμη η διασαφήνιση ότι η έννοια του nationality ανταποκρίνεται με την ελληνική της «ιθαγένειας», αλλά και ότι η γλώσσα της γείτονος εντάσσεται σαφώς στη οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών.
Με αυτά τα δεδομένα, στο Μαξίμου θεωρούν ότι αφαιρούν από τη ΝΔ και τελευταία ψήγματα της επιχειρηματολογίας της και εκτιμούν παράλληλα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης…διστάζει να προσέλθει σε ντιμπέιτ με τον πρωθυπουργό, για να μην βγει εκτός της «ζώνης ασφάλειας» που έχει στο κοινοβουλευτικό βήμα. Από την άλλη, η ΝΔ, ως προς το ντιμπέιτ, υπογραμμίζει ότι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις εκλογές, καλεί τον πρωθυπουργό να τις προκηρύξει άμεσα για να γίνουν όσες τηλεμαχίες θέλει και επιμένει σε αντιπαράθεση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Η κυβέρνηση, πάντως, θα προσπαθήσει να αντλήσει οφέλη από τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτιμώντας πως απευθύνεται σε ένα κεντρώο και κεντροαριστερό ακροατήριο που δεν θέλγεται από την «ακραία ρητορική», όπως λένε από το Μαξίμου, προς την οποία ρέπει η ΝΔ. Γι’ αυτό και θα επιμείνει στην εκτενή και λεπτομερή συζήτηση επί της Συμφωνίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει…ζέση, για την κατάθεση της Συμφωνίας και την κύρωσή της άμεσα, αν και δεδομένα δεν θα χρονίσει. Υπό αυτό το πρίσμα, ακόμα και αν κατατεθεί σημερα το σχετικό νομοσχέδιο από το ΥΠΕΞ, θεωρείται πλέον σίγουρο ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα και αφού έχει δοθεί και το συνολικό κείμενο στη δημοσιότητα μέσω του Τύπου την Κυριακή.
Στο Μαξίμου, δε, επεξεργάζονται ξανά και ξανά την αριθμητική της ψήφου, μιας και είναι δεδομένη η βούληση να υπάρχουν 151 ψήφοι στο τέλος της διαδικασίας, όχι για λόγους τυπικής, αλλά για λόγους πολιτικής νομιμοποίησης. Ώστε, με άλλα λόγια, να μην μπορούν να υπάρχουν μομφές για «πολιτικά απονομιμοποιημένη» συμφωνία από τη μεριά της αντιπολίτευσης, παρά την τυπική κύρωση. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται ότι στήριξη θα υπάρξει από το Ποτάμι, ήτοι τουλάχιστον τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Μαυρωτά, ενώ θετικά αποτιμάται και η στάση του Θανάση Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ, αν και οι δικές του τελικές αποφάσεις εκκρεμούν. Όσο για τον Δημήτρη Κρεμαστινό που άφησε να διαφανεί ότι διάκειται θετικά απέναντι στη Συμφωνία, κατά πληροφορίες από το ΚΙΝ.ΑΛ. εκτιμάται ότι θα συνταχθεί με τη θέση του κόμματος.