Τι θα συζητήσουν σήμερα στα Σκόπια ο Τσίπρας με τον Ζάεφ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι θα συζητήσουν σήμερα στα Σκόπια ο Τσίπρας με τον Ζάεφ
Το ταξίδι αποσκοπεί πρωτίστως στο να χτιστούν γέφυρες οικονομικής συνεργασίας αλλά και στο να εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα φορέσει την γραβάτα που του χάρισε ο ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ, κατά την σημερινή συνάντησή τους στο κυβερνητικό μέγαρο της Βόρειας Μακεδονίας. Την έχει στο συρτάρι του γραφείου του, για να θυμάται όπως λέει τις δυσκολίες μέσα από τις οποίες οι δυο τους έφθασαν στην Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θεωρεί ιστορικού χαρακτήρα το επίσημο ταξίδι του στα Σκόπια με την συμμετοχή 10 μελών της κυβέρνησής του και επιπλέον 120 Ελλήνων επιχειρηματιών που θέλουν να συνάψουν συνεργασίες με την γείτονα χώρα.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας αποσκοπεί πρωτίστως στο να χτιστούν γέφυρες οικονομικής συνεργασίας αλλά και στο να εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς. Αποσκοπεί όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στην αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών σε διπλωματικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είχε πολιτικό κόστος για τον ίδιο και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τουλάχιστον είπε στην συνέντευξή του πρακτορείο «ΜΙΑ» λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στην Βόρεια Μακεδονία. Ενδεχομένως και η επιθυμία του να έρθει στα Σκόπια υποστηρίζοντας τα οφέλη της Συμφωνίας να αποσκοπεί και στην άμβλυνση των εντυπώσεων που έχει τμήμα της κοινής γνώμης, ότι δηλαδή οι Πρέσπες είναι μία αρνητική εξέλιξη για τα εθνικά συμφέροντα. Ο Ζάεφ υποδέχεται τον Τσίπρα έχοντας μπροστά του στις 21 Απριλίου την πρόκληση της Προεδρικής εκλογής, την ώρα που και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μετρήσει για πρώτη φορά εκλογικά τις δυνάμεις του μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στις ευρωκλογές της 26ης Μαίου.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν το πρωί συνάντηση στο κυβερνητικό Μέγαρο και αργότερα θα συνεδριάσει το 1ο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών κατά το οποίο αναμένεται να υπογραφούν και σημαντικές συμφωνίες. Μεταξύ αυτών και συμφωνίες σε αμυντικά θέματα μεταξύ των δύο υπουργείων Εθνικής Άμυνας. Ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει επίσης τις διμερείς συνομιλίες είναι η ενεργοποίηση επιτροπής για την επιτάχυνση της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαίκή Ένωση. Οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα κάνουν δηλώσεις και θα απευθύνουν χαιρετισμό και στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα λάβει χώρα στην πόλη των Σκοπίων με την συμμετοχή της «αφρόκρεμας» των Ελλήνων επιχειρηματιών. Αναμένεται να ανακοινωθούν ή ακόμη και υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών ή ακόμη και συμβάσεις ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων με το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider