DBRS: Θετική τάση αξιολογήσεων για Ελλάδα με «καταλύτη» τις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DBRS: Θετική τάση αξιολογήσεων για Ελλάδα με «καταλύτη» τις τράπεζες
Με εγκωμιαστικά σχόλια για τις ελληνικές τράπεζες, επανήλθε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, λίγες μέρες μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές.

Με εγκωμιαστικά σχόλια για τις ελληνικές τράπεζες, επανήλθε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, λίγες μέρες μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές.

«Η συνεχιζόμενη πρόοδος στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο που ενισχύει την ανθεκτικότητά του, αποτέλεσαν έναν σημαντικό παράγοντα στην αλλαγή του trend από σταθερό σε θετικό για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας (BBB (low) με θετικό trend)», όπως σχολιάζει ο οίκος.

Η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των τραπεζών του δίνει τη δυνατότητα να παρέχουν περαιτέρω πιστώσεις στην οικονομία. Ο τραπεζικός κλάδος μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και βελτίωσε την ποιότητα των κεφαλαίων του, χάρη στην αύξηση της κερδοφορίας.

«Αναμένουμε ότι αυτή η πρόοδος θα συνεχιστεί στο μέλλον. Επιπλέον, η κυβέρνηση, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), πιθανότατα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να διαθέσει τις υπόλοιπες συμμετοχές της σε ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας σε μια πιο διαφοροποιημένη μετοχική δομή που μειώνει τους δεσμούς του χρηματοπιστωτικού κλάδου με το ελληνικό δημόσιο.

Πλέον το ΤΧΣ, που είχε μεγάλα ποσοστά στις συστημικές τράπεζες, διατηρεί περίπου το 18% στην Εθνική (προετοιμάζεται να διαθέσει μέρος του) και ποσοστό περίπου 72,5% στην Attica Bank. Μετά την πρόσφατη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια, το ποσοστό του δημοσίου είναι πιθανό να μειωθεί στο περίπου 35% ενώ η κίνηση πιθανότατα θα βοηθήσει τον δείκτη NPEs του τραπεζικού κλάδου να υποχωρήσει περαιτέρω.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν τρωτά σημεία του παρελθόντος που σχετίζονται με δεσμούς των δύο μερών, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού ποσού των εγχώριων κρατικών ομολόγων στα βιβλία των τραπεζών καθώς και των μεγάλων κρατικών εγγυήσεων» αναφέρει η DBRS.

Παράλληλα, η ισχυρότερη κερδοφορία επέτρεψε στις τράπεζες να μειώσουν το ποσοστό των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στα κεφάλαιά τους, το οποίο μειώθηκε στο 44% των ιδίων κεφαλαίων προληπτικής εποπτείας στα τέλη του 2023, μειωμένο κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022. Το DTC αντιπροσωπεύει ένα κεφάλαιο χαμηλότερης ποιότητας που δεν παρέχει ικανότητα απορρόφησης ζημιών και προσθέτει μια ενδεχόμενη υποχρέωση για το Δημόσιο. Εάν οι τράπεζες συνεχίσουν να διατηρούν υγιή κερδοφορία, ανάλογα με τη μερισματική πολιτική, το DTC αναμένεται να μειωθεί σταδιακά. Αυτό θα μείωνε περαιτέρω τις σχέσεις με το ελληνικό δημόσιο.

«Οι συνεχείς προσπάθειες για να γίνει ο τραπεζικός τομέας πιο ανθεκτικός και κερδοφόρος είναι καθοριστικής σημασίας υπό το πρίσμα της επιτυχούς κατανομής των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης», δήλωσε η Σπυριδούλα Τζίμα, Vice President του Sovereign Group της DBRS. «Μέχρι στιγμής, το τραπεζικό σύστημα έχει διοχετεύσει μόνο 2,2 δισ. ευρώ από 17,7 δισ. ευρώ, αλλά αναμένουμε περαιτέρω επιτάχυνση το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο Carlo Capuano, Senior Vice President του Sovereign Group της Morningstar DBRS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μειώνονται τα επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις – Τι να αναμένουν δανειολήπτες και καταθέτες 

Εφορία: Πότε διορθώνει τα λάθη της και ακυρώνει πρόστιμα – Τι προβλέπει τροπολογία του ΥΠΕΘΟ

Τα σενάρια του mega τραπεζικού deal UniCredit - Commerzbank

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider