Αποστολή στα Σκόπια: Η αποτίμηση του ταξιδιού Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποστολή στα Σκόπια: Η αποτίμηση του ταξιδιού Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία
Η πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία αναχώρησε αργά χθες την νύχτα από την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας.

Ως μία νέα αρχή στις «παγωμένες» επί μία τριακονταετία σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας βλέπει η κυβέρνηση το ταξίδι του Πρωθυπουργού στα Σκόπια μετά τις επαφές που είχε με τον ομόλογό του αλλά και επιχειρηματίες από τις δύο χώρες.

Η πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία αναχώρησε αργά χθες την νύχτα από την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας με την αίσθηση πως, πράγματι, εάν η Συμφωνία των Πρεσπών εφαρμοστεί σωστά και χωρίς προσκόμματα έχει να προσφέρει πολλά στις δύο χώρες αλλά και στους λαούς τους. Σ’ αυτό συμφώνησαν άλλωστε οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ εκτιμώντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήρθε για να μείνει αφού θεωρούν βέβαιο πως και επόμενες κυβερνήσεις διαπιστώνοντας τα οφέλη της θα την διατηρήσουν ως έχει και θα την εφαρμόζουν για το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών.

Βεβαίως οι δύο πρωθυπουργοί άφησαν τις αιχμές τους για την στάση της αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια απέναντι στην Συμφωνία, όμως παράλληλα θέλησαν να εκπέμψουν ένα μήνυμα βεβαιότητας για την αποδοχή της, εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι οι ίδιοι θα είναι πρωθυπουργοί και στις επόμενες εκλογές στις δύο χώρες.

Η συνάντηση Τσίπρα και Ζάεφ πρόσφερε μεν πολλά ωραία φωτογραφικά κλικ, πολυσυζητημένες selfies, και αρκετές φιλοφρονήσεις μεταξύ του Αλέξη και του Ζόραν, όπως αποκαλούσε ο ένας τον άλλον βάζοντας μπροστά και την λέξη «φίλος», όμως τελικώς αποδείχτηκε ότι είχε και πολλή ουσία καθώς υπογράφηκαν σημαντικές συμφωνίες. Όπως αυτή ανάμεσα στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών με την οποία η Ελλάδα προστατεύει τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό ήταν και ένα μήνυμα προς την Τουρκία που διεκδικούσε τον «έλεγχο» του FIR της γείτονος χώρας. Ένα ακόμη μήνυμα που έστειλαν οι δύο πολιτικοί αφορά τον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, ο οποίος όπως συμφώνησαν είναι καλοδεχούμενος και σημαντικός αλλά….θα πρέπει να αναγνωρίζονται και τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών της. Το μήνυμα αφορούσε ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τ΄άλλα οι επιτροπές που συγκροτούνται για την διευθέτηση θεμάτων που συνδέονται με την Συμφωνία των Πρεσπών με κυρίαρχη αυτή που θα ρυθμίσει το ζήτημα των εμπορικών σημάτων και επωνυμιών, αναμένεται να δώσουν λύσεις σε προβλήματα για τα οποία στο παρελθόν υπήρχε διαμάχη. Ακόμη και στα σχολικά εγχειρίδια και τα πολυάριθμα αγάλματα που «κοσμούν» τα Σκόπια. Το φόρτε της συνεργασίας των δύο χωρών θα βρίσκεται σε θέματα νέων τεχνολογιών και ψηφιακής πολιτικής όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το επιχειρηματικό φόρουμ εξελίχθηκε ιδιαίτερα ικανοποιητικά με την συμμετοχή 300 επιχειρηματιών από την Βόρεια Μακεδονία και 137 επιχειρηματιών από την Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Μακεδονίας εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως «δεν θα κάνουμε απόβαση» , «ούτε είμαστε αη βασίληδες» αλλά θέλουμε μία ισότιμη σχέση.

Κατά τ’ άλλα όπως γνωστοποίησε στις κοινές του δηλώσεις με τον Ζάεφ κάνοντας χιούμορ, πηγαίνοντας πλέον για Βρυξέλλες, το κυβερνητικό αεροσκάφος δεν θα παρακάμπτει πια τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, όπως έκανε στο παρελθόν, όσο δηλαδή ονομαζόταν πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider