Η εικόνα των τελευταίων εβδομάδων είναι κοινή σε όλες τις μετρήσεις: Είτε μπαίνουν πέντε, είτε έξι, είτε ακόμα και επτά κόμματα στην επόμενη Βουλή, η ΝΔ μοιάζει να είναι πολύ κοντά στην ευκταία αυτοδυναμία. Βεβαίως, όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή και μοιραστούν τις έδρες, τόσο λιγότερες έδρες προς διάθεση θα υπάρχουν για το πρώτο κόμμα. Και πάλι, όμως, θα πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα.
Στη ΝΔ, βεβαίως, δεν αρκεί να είναι απλώς αυτοδύναμη με 151-152 βουλευτές. Πρόκειται για κάτι που δεν λένε ανοιχτά επιτελικά γαλάζια στελέχη, αλλά προκύπτει ως λογικό συμπέρασμα από συζητήσεις με επιτελείς της Πειραιώς. Και αυτό δεν είναι απλώς ένα «καπρίτσιο». Ο κ. Μητσοτάκης ευελπιστεί να έχει όσο το δυνατόν πιο ισχυρή εντολή άρα μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει το σχέδιο που έχει κατά νου, πτυχές του οποίου περιέγραψε και στη χθεσινή συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
Στο πλαίσιο αυτής της επιδίωξης εντάσσονται και οι χαμηλοί τόνοι που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία συνεχίζεται σήμερα με επίσκεψη σε Σάμο και Ικαρία. Όπως εξηγούν συνεργάτες του, το ότι «κρατά την μπάλα χαμηλά» οφείλεται εν πολλοίς στην ισχυρή επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας να βγει από την εποχή της έντασης, της πόλωσης και της διχαστικής ρητορικής, στην οποία επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας. Άνθρωποι που έχουν συνδιαμορφώσει τη στρατηγική της ΝΔ εξηγούν στο Reader.gr ότι, μετά από μια δεκαετία κρίσης, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δείχνουν να θέλουν μια αισιόδοξη και όσο το δυνατόν πιο σίγουρη προοπτική για την επόμενη μέρα, γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης επικεντρώνει στον προγραμματικό λόγο.
Αυτή η «βουβή» επιθυμία μιας «σιωπηλής πλειοψηφίας», για την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ έχει μιλήσει σε ανύποπτο χρόνο είναι και αυτή που «συμπαρασύρει» κόμματα διαμαρτυρίας που γεννήθηκαν ως προϊόντα της κρίσης και προσωποποίησαν την οργή της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπιέζεται και, κατά τα φαινόμενα, δεν θα μπορέσει καν να προσεγγίσει το 30%, καθώς, όπως εξηγούν στη ΝΔ, διαβάζει διαρκώς λάθος τα κοινωνικά αιτήματα. Οι ΑΝΕΛ έχουν ουσιαστικά βάλει λουκέτο. Η Ένωση Κεντρώων, πιθανότατα, θα μείνει εκτός Βουλής. Η Χρυσή Αυγή έχει διαρκή καθοδική τάση και χάνει ψηφοφόρους, ενώ και ο Κυριάκος Βελόπουλος που έκανε μια δυναμική είσοδο στο πολιτικό σκηνικό δυσκολεύεται.
Οι περιπτώσεις της Χρυσής Αυγής και της Ελληνικής Λύσης είναι και θα είναι τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο της προσοχής της ΝΔ, πέραν του μηνύματος που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον αντίποδα αυτού του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει πει ότι θα ήθελε και τα δύο κόμματα να μείνουν εκτός Βουλής. Είναι κόμματα που, μπορεί να μην παίρνουν ψηφοφόρους της ΝΔ, εντούτοις συγκρατούν κάποιους που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη ΝΔ. Γι’ αυτό και το ιδανικό σενάριο για την οδό Πειραιώς θα ήταν και τα δύο κόμματα να μείνουν εκτός Βουλής. Επειδή, όμως, η εκλογική τους βάση είναι συγκοινωνούντα δοχεία, η ΝΔ… βολεύεται και με το να μείνει εκτός ένα από τα δύο κόμματα. Και τότε, σε σενάριο εξακομματικής Βουλής, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, θα έχει άλλη ευχέρεια κινήσεων.