Τσίπρας: Δεν νικήσατε τον λαϊκισμό, τον τροφοδοτήσατε

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Δεν νικήσατε τον λαϊκισμό, τον τροφοδοτήσατε
«Μιλάτε για λαϊκισμό, έχετε σκεφτεί να κάνετε την αυτοκριτική σας για την στάση που τηρήσατε ως αντιπολίτευση;», τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας. 

Κριτική για την στάση που τήρησε η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Έρχεστε να μας πείτε ότι ως αρχηγός της αντιπολίτευσης νικήσατε τον λαϊκισμό. Αυτό πάει πολύ. Δεν νικήσατε τον λαϊκισμό, τον τροφοδοτήσατε. Και αυτή η επιλογή θα σας ακολουθεί», τόνισε κατά τη δευτερολογία στη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

«Παρακολουθούμε έναν πολιτικό διάλογο να διεξάγεται σε ένα διαφορετικό κλίμα απ’ αυτό που συνηθίσαμε. Το κλίμα αυτό οξύνεται από πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Βλέπουμε και από την μεριά των βουλευτών της συμπολίτευσης και των υπουργών ένα διαφορετικό λόγο. Μπορούμε να μιλήσουμε για πολιτική μεταμόρφωση συγκεκριμένων προσώπων. Μακάρι κύριοι της κυβερνητικής παράταξης αυτή η μεταμόρφωση να συνιστά ένα δείγμα μεταμέλειας», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη σημείωσε: «Σε ορισμένες συνεντεύξεις σε διεθνή Μέσα όπου βγαίνετε και λέτε ότι νικήσατε το λαϊκισμό και την ακροδεξιά. Για την ακροδεξιά ας το πάρω ως κακόγουστο αστείο με τόσο στελέχη που έχετε δίπλα σας από το ΛΑΟΣ. Μέσα σε αυτή την αίθουσα και έξω απ’ αυτή εδώ και 3,5 χρόνια τα έχω ακούσει σχεδόν όλα. Ζητάγατε συνεχώς εκλογές , κάθε φορά που δίναμε κρίσιμες μάχες λέγατε ότι θα αποτύχουμε… και ενώ το γνωρίζατε ότι πετυχέναμε τους στόχους λέγατες διαρκώς ότι θα έρθουν δεινά και δεν πιάσουμε τους στόχους».

«Μιλάτε για λαϊκισμό, έχετε σκεφτεί να κάνετε την αυτοκριτική σας για την στάση που τηρήσατε ως αντιπολίτευση;», τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε και για το Μάτι. «Μας κατηγορήσατε για την τραγωδία στο Μάτι, το πιο ακραίο σημείο τυμβωρυχίας. Αλλά δεν είχατε πρόβλημα να πάρετε στην κυβέρνησή σας τον αρχηγό της Αστυνομίας που χειρίστηκε την τραγωδία», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει διαφορετική άποψη ως αντιπολίτευση και διαφορετική ως κυβέρνηση. «Και ευτυχώς ως κυβέρνηση συμφωνείτε με την Συμφωνία. Ας τα βρείτε με αυτούς που εξαπατήσατε. Αυτή η στάση αποδεικνύει ότι αυτά τα κάνατε για λόγους ψηφοθηρικούς. Δεν έχετε αφήσει τίποτα που να μην κάνατε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Και έρχεστε να μας πείτε ότι ως αρχηγός της αντιπολίτευσης νικήσατε τον λαϊκισμό. Αυτό πάει πολύ. Δεν νικήσατε τον λαϊκισμό, τον τροφοδοτήσατε. Και αυτή η επιλογή θα σας ακολουθεί», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Οικονομία

Μιλώντας για την οικονομία ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Εμείς από τον Σεπτέμβρη, όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, βάλαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για μια νέα οικονομική πολιτική, βασισμένη στη στήριξη της ανάπτυξης και την ελάφρυνση των βαρών για τα μεσαία στρώματα και τις λαϊκές τάξεις».

«Αν όλα αυτά τα αθροίσουμε έχουμε 7 δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και 1,7 δις εφάπαξ. Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο;», τόνισε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων. Επτά δισ. μόνιμα μέτρα από το Σεπτέμβρη του 2018 έως και το 2020, από τα οποία 5,2 δισ. τα έχουμε ήδη ψηφίσει και υλοποιήσει. Αυτό ακριβώς ήταν το τέλος των Μνημονίων. Πώς τα βαφτίσατε όλα αυτά; Προφανώς δεν αναγνωρίσατε ποτέ ότι βγήκαμε από την κρίση και τα Μνημόνια».

«Εκτός από τον προϋπολογισμό του 2020, θα καταθέσετε και το μεσοπρόθεσμο μέχρι και το 2022. Θα δούμε λοιπόν τι πλεόνασμα θα υπολογίσετε για το 2021 και το 2022. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα καταλήξετε στην πρόταση σας για τα πλεονάσματα, αλλά πρέπει άμεσα να απαντήσετε συγκεκριμένα στα όσα έχουμε ψηφίσει και ανακοινώσει Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε; Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020; Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δις για το 2020;».

«Το μόνο που είπατε ήταν για τον ΕΝΦΙΑ. Είπαμε ωσαννά! Αλλά και εκεί τι ακριβώς κάνετε; Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους» σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη μείωση στον φετινό ΕΝΦΙΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε ακόμα τον διάδοχό του: «Αν το σχέδιό σας είναι να ακυρώσετε τις ελαφρύνσεις μας με την μείωση του αφορολόγητου στα 5.500 ευρώ, θα είναι πολύ μεγάλο πισωγύρισμα, που δεν θα περάσει έτσι. Θα το καταλάβει ο ελληνικός λαός».

Η ΔΕΗ

Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΔΕΗ, λέγοντας: «Τι ακριβώς σχεδιάζετε με την ΔΕΗ; Τέσσερα χρόνια δεν αυξήσαμε τα τιμολόγια, δεν πουλήσαμε τον ΑΔΜΗΕ, δεν πουλήσαμε μονάδες. Πρέπει να πείτε καθαρά ποιο είναι το σχέδιό σας. Διατηρήσαμε τον δημόσιο χαρακτήρα και τις τιμές. Ακούμε με ανησυχία τα περί ανάγκης ιδιωτικοποίησης του δικτύου, του μοναδικού κερδοφόρου κομματιού της εταιρείας. Τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση ενός φυσικού μονοπωλίου; Χρειάζονται σοβαρές απαντήσεις, είναι κοντόφθαλμη πολιτική να πουλήσουμε όσο – όσο και χωρίς να κρατήσουμε τα φιλέτα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider