Σήμερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Επιτελικό Κράτος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Επιτελικό Κράτος
Τι αλλάζει ως προς τη διανομή των φαρμάκων για τους βαριά ασθενείς. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για το Επιτελικό Κράτος.

Το νομοσχέδιο για το «Επιτελικό Κράτος» που εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με σκοπό να ψηφιστεί αύριο, είναι ένα νομοσχέδιο που επιφέρει μια σειρά από τομές ως προς την οργάνωση και την ευρύτερη φιλοσοφία του κράτους και της κυβέρνησης.

Αυτές θα υπογραμμίσει σήμερα, μιλώντας στη Βουλή, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα απαντήσει και στις κατηγορίες περί πλημμελούς διαβούλευσης που εκφράστηκαν από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καλύτερη διαβούλευση από αυτή που γίνεται στη Βουλή. Άλλωστε, η κυβέρνηση από τη συνεδρίαση της Επιτροπής ως την Ολομέλεια επέφερε ουσιώδεις αλλαγές σε διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως προέκυψε από την κοινοβουλευτική συζήτηση.

Τα του Επιτελικού Κράτους, όμως, είναι γνωστά. Στο Διϋπουργικό Νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή, από την άλλη, εισάγονται σημαντικές διατάξεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Ειρήσθω εν παρόδω, αυτή είναι μια σημαντική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη: ήδη από τις πρώτες εβδομάδες να ανταποκριθεί σε ζητήματα που θεωρούνται αυτονόητα, κι όμως παρέμεναν ανεπίλυτα, χρονίζοντας εις βάρος των πολιτών.

Κάπως έτσι, στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται και μια σημαντική τομή που είχε προαναγγελθεί προεκλογικά από τον κ. Μητσοτάκη: η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για τους χρονίως πάσχοντες, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου, συνεπώς, τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές πλέον θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών. Με άλλα λόγια, οι ασθενείς θα πηγαίνουν στην κλινική και θα βρίσκουν τα σκευάσματά τους εκεί, δεν θα χρειάζεται να τα έχουν πάρει προηγουμένως από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να τα μεταφέρουν στις θεραπείες. Αυτό προβλέπεται στο σύμφωνο συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με τις κλινικές που θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες, ενώ και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα βρεθεί αύριο στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Παναγιώτη Πρεζεράκο.

Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών, αλλά και με τα φάρμακα των ασθενών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα επεκταθεί και σε περισσότερες ομάδες βαριά ασθενών. Άμεσα θα δρομολογηθεί και η διανομή κατ’ οίκον φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι έτοιμη η προκήρυξη για την εταιρεία μεταφοράς που θα διανέμει κατ’ οίκον τα φάρμακα, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους ασθενείς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιτελών, το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να έχει δρομολογηθεί και να είναι σε πλήρη λειτουργία ως το τέλος του έτους ή και ελαφρώς νωρίτερα.

Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για μια σημαντική μεταρρύθμιση, καθώς διευκολύνει των προγραμματισμό των βαριά ασθενών, οι οποίοι δεν θα πρέπει να ταλαιπωρούνται τόσο με τη μετάβαση όσο και με την αναμονή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να πάρουν τα απαιτούμενα σκευάσματα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider