Χατζηδάκης: Να μην αγχώνονται όσοι θέλουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Να μην αγχώνονται όσοι θέλουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής μιλά ο κ. Χατζηδάκης.

Στην κατάσταση της ΔΕΗ και στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την εξυγίανση της επιχείρησης αναφέρθηκε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ο υπουργός έθεσε και πάλι ζήτημα βιωσιμότητας της επιχείρησης και τόνισε ότι η επόμενη έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, Ernst & Young, στα μέσα Σεπτέμβριο, δεν θα πρέπει να θεωρήσει την εταιρεία μη βιώσιμη. Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση, τόνισε ότι όσοι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την ΔΕΗ, δεν πρέπει να αγχώνονται. «Δεν υπάρχουν αγοραστές. Δεν υπάρχουν τρελοί οι οποίοι θα βάλουν τα λεφτά τους σε μια επιχείρηση που έχει ετήσιες ζημιές 900 εκατ. ευρώ».

«Η κυβέρνηση, λένε, μιλώντας για την ΔΕΗ απαξιώνει την επιχείρηση. Η απαξίωση της επιχείρησης καταγράφεται. Η πορεία της ΔΕΗ αποτιμάται από την αγορά, από τα χρηματιστήρια. Όσο υπήρχε η προηγούμενη κυβέρνηση, η τιμή της μετοχής έπεσε 83%. Όταν ήρθαμε εμείς, η τιμή ανεβαίνει. Από 1,2 ευρώ είναι περίπου στα 2,5 ευρώ, το τελευταίο δίμηνο και στο αντίστοιχο διάστημα είχε μία από τις μεγαλύτερες ανόδους στο Χρηματιστήριο Αθηνών», ανέφερε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της επιχείρησης, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για την καταβολή των ΥΚΩ, την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα ΑΔΙ, το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων, την αύξηση των τιμολογίων, τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας, την κατάργηση των ΝΟΜΕ και την μείωση της έκπτωσης από το 75% στο 30% που ίσχυε για τα τιμολόγια των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

«Εξορθολογισμός σημαίνει οι για 7 εκατομμύρια συνδέσεις τα βασικά τιμολόγια θα είναι ουδέτερα επειδή είχε μειωθεί ο ΦΠΑ και επειδή βρήκαμε ένα μεγάλο οικονομικό μαξιλάρι 180 εκατ. ευρώ στο ΕΤΜΕΑΡ. Χρησιμοποιούμε αυτό για να μειωθεί το ύψος των χρημάτων που πληρώνουν οι πολίτες ώστε σε συνδυασμό με τη μείωση ΦΠΑ, τα τιμολόγια να ισοσταθμιστούν πλήρως.
Αποφασίστηκε να εισαχθεί η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα, η οποία βοηθά την αναπροσαρμογή της πολιτικής της ΔΕΗ ώστε η επιχείρηση να είναι μεσομακροπρόθεσμα βιώσιμη», σημείωσε.

Ως προς την έκπτωση συνέπειας, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «αποφασίσαμε να κρατήσουμε το 5% ως ένδειξη καλής θέλησης στους συνεπείς καταναλωτές ότι δεν τους έχουμε ξεχάσει. Πρόκειται για επιβάρυνση 2,5 ευρώ για κάθε νοικοκυριό το μήνα. Για την μείωση της έκπτωσης προς τους εργαζομένους της ΔΕΗ ανέφερε ότι «δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών. Αλλά τους ζητάμε η έκπτωση 75% το μήνα να περιοριστεί στο 30%. Είναι μια κοινωνικά δίκαια απόφαση. Οι πρώτοι που θα κερδίσουν από τη σωτηρία της επιχείρησης είναι οι εργαζόμενοι».

Ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη βαθμιαία απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και στην αποτυχία των διαγωνισμών πώλησης. «Οι παλιές λιγνιτικές μονάδες θα στοιχίζουν φθηνότερα στη ΔΕΗ αν κλείσουν παρά αν είναι ανοιχτές και για αυτό δεν ενδιαφέρονται και οι ιδιώτες να τις αγοράσουν. Αλλά το βασικό είναι ότι δεν είναι συμφέρον για τη ΔΕΗ να λειτουργούν οι μονάδες», τόνισε και πρόσθεσε ότι: «θα φέρουμε νόμο στη ΔΕΗ που θα επιτρέπει στο ΔΣ της επιχείρησης να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία η οποία είναι η μόνη ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένη και είναι εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό».

Ποιοι επιβαρύνονται τελικά

«Επιχειρούμε να λειτουργήσουμε υπεύθυνα και ζητώντας για το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ να βάλουν όλοι πλάτη. Πρώτη πλάτη βάζει η κυβέρνηση γιατί ξέρω ότι γίνομαι ο ίδιος δυσάρεστος. Βάζουν πλάτη οι ανταγωνιστές με την κατάργηση των ΝΟΜΕ, οι παραγωγοί ΑΠΕ με μείωση ΕΤΜΕΑΡ, οι εργαζόμενοι με τον περιορισμό των προνομιακών τιμολογίων και λιγότερο οι καταναλωτές οι οποίοι επηρεάζονται μόλις με 2,5 ευρώ το μήνα με τις αλλαγές στα τιμολόγια», σημείωσε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider