Ζεσταίνονται οι μηχανές ενόψει ΔΕΘ με ενδιάμεσο σταθμό τη Χάγη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζεσταίνονται οι μηχανές ενόψει ΔΕΘ με ενδιάμεσο σταθμό τη Χάγη
Μέχρι τη ΔΕΘ εκκρεμεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χάγη, την Τρίτη, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Ο πρωθυπουργός συστηματοποιεί τις επαφές του με κοινωνικούς φορείς ενόψει τη ΔΕΘ, ενώ την Τρίτη ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο των ευρωπαϊκών επαφών του.

Μπορεί το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ως το Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ να είναι ακόμα αρκετά γεμάτο, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν ξεκινούν και οι σχετικές προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε με σειρά εκπροσώπων παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της Βορείου Ελλάδος, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο. Η εν λόγω επίσκεψη είχε μια καινοτομία: ο πρωθυπουργός δεν ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις έναντι όσων συνάντησε, παρά συνομίλησε μαζί τους επ’ ολίγον, έλαβε τις προτάσεις και τις εισηγήσεις τους και δεσμεύτηκε να τις μελετήσει επισταμένως, προκειμένου να προσαρμόσει το πλαίσιο της ομιλίας του το βράδυ του Σαββάτου.

H συνέχεια θα δοθεί σήμερα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά από ένα έντονο Σαββατοκύριακο λόγω προσφυγικού να δίνει ραντεβού στις 12:00 με τους κοινωνικούς φορείς, με τους οποίους θα κάτσει στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΣΒΕ, με το βλέμμα στραμμένο, βεβαίως, στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Άλλωστε και οι παράγοντες της αγοράς περιμένουν με ενδιαφέρον την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, με κυβερνητικές πηγές να προειδοποιούν, πάντως, ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται το κλασικό «καλάθι» του πρωθυπουργού.

Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι ο πρωθυπουργός δεν θα προβεί σε κάποιες ανακοινώσεις, όπως π.χ. για τη μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο ή ίσως και για τον κατώτατο και ανώτατο φορολογικό συντελεστή για τους ιδιώτες. Το πλήρες πλαίσιο της ομιλίας του, όμως, ακόμα δεν έχει αποκρυσταλλωθεί, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου είναι σε διαρκή επικοινωνία με το οικονομικό επιτελείο ως προς το τι είναι δημοσιονομικά εφικτό. Άλλωστε, οι θεσμοί θα φτάσουν στην Αθήνα λίγες μέρες μετά την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, προκειμένου να συζητήσουν και για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά και για το φορολογικό που αναμένεται να πάει στη Βουλή ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τη ΔΕΘ, πάντως, και παρά την ένταση των προπαρασκευαστικών ενεργειών, εκκρεμεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χάγη, την Τρίτη, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Ο κ. Ρούτε, ο οποίος πολιτικά εντάσσεται στο στρατόπεδο Μακρόν, αλλά διατηρεί άρτιες σχέσεις με την Άνγκελα Μέρκελ, είναι ένας εκ των πιο επιδραστικών πρωθυπουργών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον κ. Μητσοτάκη και σε αυτή την περίπτωση να επιδιώκει να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα ανεβάζει στροφές και αλλάζει προσέγγιση. Άλλωστε και στη Χάγη, όπως και στο Βερολίνο, η λέξη-κλειδί είναι «αξιοπιστία».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider