Αποτρεπτικό μήνυμα της κυβέρνησης με αποδέκτες στα παράλια της Τουρκίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποτρεπτικό μήνυμα της κυβέρνησης με αποδέκτες στα παράλια της Τουρκίας
Το αυστηρότερο δόγμα της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό συνιστά μήνυμα και προς όσους σκέφτονται να κάνουν το ταξίδι προς τα ελληνικά νησιά.

Η αυστηροποίηση της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό/μεταναστευτικό έχει μια σαφή στόχευση: να σταλεί ένα αποτρεπτικό μήνυμα στα παράλια της Τουρκίας, όπου αναμένουν χιλιάδες άνθρωποι προκειμένου να περάσουν στα ελληνικά νησιά, ότι δεν πρόκειται να βρουν αυτό που περιμένουν, πολλώ δε μια εύκολη δίοδο προς την Ευρώπη, εκτός αν πληρούν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια.

Η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου είναι σαφής: οι διαδικασίες θα είναι πολύ πιο γρήγορες, ενώ καίριο ρόλο στην αλλαγή προσέγγισης θα παίζουν και τα κλειστά κέντρα, στα οποία θα οδηγούνται άνθρωποι, των οποίων η αίτηση ασύλου δεν έχει εγκριθεί. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν, μιλώντας στο Reader.gr, ότι από τη στιγμή που θα εγκριθούν οι αλλαγές στο άσυλο από τη Βουλή και με την ισχύ νέων, αυστηρότερων χρονοδιαγραμμάτων, για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, η διαδικασία θα πηγαίνει ταχύτερα. Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα προς επιστροφή άτομα θα οδηγούνται στα κλειστά κέντρα, εφόσον έχει γίνει η επεξεργασία του αιτήματος ασύλου τους και όχι a priori, ανάλογα με το αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ενός προσφυγικού προφίλ, όπως άφησαν κάποιοι υπουργοί να εννοηθεί με χθεσινές δημόσιες παρεμβάσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, βούληση του κ. Μητσοτάκη είναι να δοθεί το μήνυμα ότι τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν αλλάξει, από τη στιγμή που η Τουρκία δεν εφαρμόζει πλήρως τη δήλωση και δεν κλείνει τη στρόφιγγα. Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε και ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με βουλευτές στο μπαλκόνι του Μεγάρου Μαξίμου. «Εμείς ακολουθούμε άλλη πολιτική. Πιο αυστηρή. Δεν ακολουθούμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με την ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου. «Εμείς θέλουμε να φεύγουν (από την Τουρκία) λιγότεροι, να έρχονται λιγότεροι και να αντιμετωπίζονται αλλιώς», φέρεται, επίσης, ειπών ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επεξήγησε λεπτομερώς στους «γαλάζιους» βουλευτές την αλλαγή δόγματος του Μεγάρου Μαξίμου εν σχέσει με αυτό που ίσχυε μέχρι στιγμής.

Με απλά λόγια, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι οι διαδικασίες θα τρέχουν πιο γρήγορα και όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα μεταφέρονται σε κλειστές δομές μέχρι να επιστραφούν στις χώρες τους, άρα δεν υπάρχει και λόγος να κάνουν το ταξίδι προς τα ελληνικά νησιά.

Στη γλώσσα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, άλλωστε, υπάρχει ο όρος «pull factor», δηλαδή στοιχεία που προσελκύουν ανθρώπους στη χώρα μας. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο αυτούς τους «pull factors», ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», σύμφωνα με τη διατύπωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα. Γι’ αυτό και ήδη στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, η παρουσία δυνάμεων του Λιμενικού είναι ενισχυμένη και ήδη, η αυστηροποίηση της στάσης έχει φέρει κάποια περιορισμένα πρώτα αποτελέσματα.

Ενδιαφέρον έχει και ο προσδιορισμός των «ασφαλών χωρών» που θα γίνει το επόμενο διάστημα, προκειμένου να γίνεται επαναπροώθηση ανθρώπων και σε αυτές. Για παράδειγμα, η Τουρκία αυτή τη στιγμή θεωρείται ασφαλής Τρίτη χώρα και το ίδιο ισχύει και για το Αφγανιστάν, το οποίο είναι και η βασική χώρα καταγωγής όσων φτάνουν στη χώρα μας. Από την άλλη, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για συγκεκριμένες αφρικανικές χώρες, με τις οποίες δεν υπάρχουν προβλέψεις για διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider