Τι φοβάται η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι φοβάται η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ
Το σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα στην καμπάνια της εγγραφής των μελών είναι το εξής «Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου».

Από την πρώτη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και την ελεύθερη εγγραφή των μελών, από τους κόλπους της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μετέχουν και κάποια από τα πιο παλιά κομματικά στελέχη, εξέφρασε ορισμένους προβληματισμούς.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που (και κατά τη διάρκεια της συζήτησης της κεντρικής επιτροπής) έθεσαν θέμα και ζήτησαν το άνοιγμα να περιλαμβάνει κάποιες ποιοτικές προϋποθέσεις μελών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστήριξαν, δεν μπορεί να γίνει ένα κόμμα που θα ανοίξει ανεξέλεγκτα τις «πόρτες του», χωρίς να εξετάζει ποιοι είναι οι άνθρωποι εκείνοι που θα γίνουν μέλη του και που, συνεπώς, θα αποφασίζουν και για το μέλλον του.

Το σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα στην καμπάνια της εγγραφής των μελών είναι το εξής «Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου», με τον πρόεδρο του κόμματος να τονίζει συνεχώς πως επιθυμία και στόχος είναι τα μέλη να αποκτήσουν λόγο και να λαμβάνουν ενεργά ρόλο στις αποφάσεις. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω δύο τρόπων. Το ένα αφορά την λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας που τώρα λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για την εγγραφή των μελών, όμως αργότερα θα αποτελέσει μια ιστοσελίδα στην οποία όσοι γίνουν μέλη θα συμμετέχουν ενεργά, θα εκφράζουν απόψεις, ενώ θα συμμετέχουν ακόμη και σε διάφορες αποφάσεις μέσω ψηφοφοριών.

Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο τα μέλη θα καθορίσουν την μελλοντική πορεία του κόμματος είναι μέσω του Συνεδρίου, απ’ όπου θα προκύψουν και τα κομματικά όργανα. Τα μέλη των οργανώσεων (κι όχι κάποιο προεδρείο) θα ψηφίσουν και θα αποφασίσουν ποιοι θα είναι οι σύνεδροι. Οι σύνεδροι θα συγκροτήσουν την κεντρική επιτροπή, η οποία επιτροπή στην συνέχεια καθορίζει ποιοι συμμετέχουν στην πολιτική γραμματεία. Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό τα μέλη στην ουσία καθορίζουν την μορφή του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό που λέει ο Αλέξης Τσίπρας πως το μέλλον του κόμματος βρίσκεται στα δικά τους χέρια, δεν είναι καθόλου υπερβολή.

Όταν μάλιστα τα νέα μέλη μπορεί να φτάσουν τις 70.000 με τα παλιά να είναι περίπου 30.000, τότε γίνεται αντιληπτό πως όσοι προσχωρήσουν από δω και στο εξής στο κόμμα θα μπορούν να καθορίζουν την πορεία του, αλλά και την ταυτότητα του.

Η αριστερή πτέρυγα λοιπόν διατηρεί μεγάλες επιφυλάξεις από το μεγάλο άνοιγμα το οποίο δεν θέτει ουσιαστικά καμία ποιοτική προϋπόθεση. Έλεγε μάλιστα χαρακτηριστικά στέλεχος της Κουμουνδούρου, που συμμετέχει και στην ομάδα των «53+»: «κινδυνεύουμε να γεμίσουμε… Γεωργούληδες στα όργανα μας» κι εξηγούσε: «εάν τα μέλη μας είναι άνθρωποι που ψηφίζουν με κριτήριο την δημοτικότητα, τα social media και την εξωτερική εμφάνιση των στελεχών, τότε το μέλλον προμηνύεται μάλλον δυσοίωνο».

Από τις εκλογές και μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγγράψει πάνω από 15.000 νέα μέλη. Μέσω της πλατφόρμας έχουν εγγραφεί περισσότερα από 10.000 μέλη, για τα οποία κανείς δεν γνωρίζει, πέρα από το όνομα, την ηλικία και τον τόπο κατοικίας τους, άλλα στοιχεία. Εάν δηλαδή η πλειοψηφία ήταν παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, εξωκοινοβουλευτικοί αριστεροί ή οτιδήποτε άλλο, δεν μπορεί το κόμμα να το γνωρίζει.

Η …ανησυχία μάλιστα αυξάνεται όταν, όπως λένε τα στελέχη που προέρχονται από την αριστερή πλευρά, αρκετές από τις επιλογές που έκαναν οι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές, -στις οποίες άλλωστε φαίνεται να στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα πιο «συμπαγές σώμα» ψηφοφόρων, σε σχέση με εκείνους που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές- δεν ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό ούτε με το ύφος ούτε με την ρητορική που θα επιθυμούσαν να επικρατεί και να πορεύεται το κόμμα της Αριστεράς.

Δεν είναι φυσικά τυχαίο πως οι προβληματισμοί αυτοί συζητούνται εκ νέου τώρα που έγινε γνωστό πως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Γεωργούλης θα είναι κριτής στο σόου «Your Face sounds Familiar». Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κάποιοι: «και μη χειρότερα…»

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider