«Προθέρμανση» στη Φλόριντα για τον Μητσοτάκη, πριν τον μαραθώνιο επαφών της Ουάσιγκτον

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Προθέρμανση» στη Φλόριντα για τον Μητσοτάκη, πριν τον μαραθώνιο επαφών της Ουάσιγκτον
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τα ξημερώματα το πρόγραμμά του στις ΗΠΑ από τη Φλόριντα, πριν πάει στην Ουάσιγκτον για ένα «καυτό» διήμερο με απανωτά ραντεβού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδος) επί αμερικανικού εδάφους, ξεκινώντας το πρόγραμμά του από το μικρό και άκρως ελληνικό Τάρπον Σπρινγκς. Το «ελληνικό χωριό» της Φλόριντα είναι ονομαστό σε όλη την Αμερική, καθώς ο εορτασμός των Φώτων γίνεται κάθε χρόνο εκεί με τη δέουσα λαμπρότητα, ενώ φέτος θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος έχει ξεκινήσει δυναμικά την πορεία του στον αμερικανικό αρχιεπισκοπικό θώκο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία στη ζεστή Φλόριντα να συναντήσει και να μιλήσει, ως επί το πλείστον, με τους Έλληνες της ομογένειας, λίγες εβδομάδες μετά και την ψήφιση του νόμου για τη διευκόλυνση αρκετών εξ αυτών, ώστε να ψηφίζουν στις εκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Στο Τάρπον Σπρινγκς θα τον περιμένει ο δήμαρχος Κρις Αλαχούζος, αλλά και ο ισχυρός ελληνοαμερικανός βουλευτής, Γκας Μπιλιράκη, ο οποίος σε κρίσιμες στιγμές έχει κάνει «γερό» λόμπινγκ υπέρ των ελληνικών θέσεων στην Ουάσιγκτον. Σημειωτέον, ο πατέρας του κ. Μπιλιράκη, Μάικλ Μπιλιράκης, ήταν επί 25 χρόνια βουλευτής και αυτός, ενώ η καταγωγή του είναι από το Τάρπον Σπρινγκς.

Η γεμάτη ατζέντα στον Λευκό Οίκο

Η παραμονή του κ. Μητσοτάκη στη Φλόριντα είναι η «ευχάριστη» εισαγωγή του στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, καθώς αμέσως μετά και συγκεκριμένα την Τρίτη και την Τετάρτη ακολουθεί ένα μπαράζ σημαντικών επαφών στην Ουάσιγκτον, αλλά και μια ραγδαία θερμοκρασιακή μεταβολή επί το ψυχρότερον. Αν μη τι άλλο, στην ατζέντα της Τρίτης αυτό που δεσπόζει είναι το ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Υπενθυμίζεται ότι οι κ. Μητσοτάκης και Τραμπ ήταν να συναντηθούν και τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, αλλά οι προσωπικές περιπέτειες του κ. Τραμπ εκείνη την ημέρα έριξαν έξω το πρόγραμμά του. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, είδε στη Νέα Υόρκη τον στενό συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου, τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ, ενώ τον Οκτώβριο ήρθε στην Αθήνα και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προκειμένου να υπογραφεί η αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Το ραντεβού περιλαμβάνει τετ-α-τετ συζήτηση στο Οβάλ Γραφείο, αλλά και συνάντηση με αντιπροσωπείες, παρόντος και του Αμερικανού αντιπροέδρου Μαικ Πένς, ενώ από την ελληνική πλευρά το παρών θα δώσουν ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Νίκη Κεραμέως κ.ο.κ. Στο επίκεντρο, βεβαίως, θα είναι και τα ζητήματα της περιοχής μας, με φόντο φυσικά και την Τουρκία, ενώ ακόμα θα συζητηθούν τα ενεργειακά, με το βλέμμα στραμμένο στον EastMed και στην Αλεξανδρούπολη, ενώ θα συζητηθεί και η διμερής αμυντική συνεργασία, με τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζεται άκρως θετικά για τα αμερικανικά αεροπλάνα F-35, για τα οποία, βεβαίως, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δημοσιονομικό περιθώριο.

Επιδίωξη της Ελλάδας, πέρα από το να αποκρυπτογραφήσει πλήρως τη στάση Τραμπ στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, είναι και να στείλει ένα μήνυμα στον Λευκό Οίκο, με το οποίο ήδη συμφωνεί το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ και η αμερικανική διπλωματία: ότι, στην εν λόγω περιοχή, η Ελλάδα είναι ο αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ, μακράν πιο αξιόπιστος από την Τουρκία, η οποία πορεύεται με σημαίες ευκαιρίες και ανάλογα με τις εκάστοτε επιδιώξεις του κ. Ερντογάν. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός πηγαίνει στις ΗΠΑ σε μια περίοδο σύσφιξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η στρατηγική συνεργασία προωθείται σε μια σειρά από τομείς, όπως άλλωστε δείχνει και το περιεχόμενο της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που-ειρήσθω εν παρόδω-θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή τις επόμενες μέρες. Ακόμα, οι Αμερικανοί επεκτείνουν την παρουσία τους στη χώρα και την αναβαθμίζουν, τόσο με βάσεις για drones, όσο και με το αυξημένο ενδιαφέρον τους για την Αλεξανδρούπολη, μιας και ενδιαφέρονται εκεί να δημιουργήσουν μια νέα πύλη εισόδου για σχιστολιθικό αέριο και να διαμορφώσουν έναν αντίπαλο πόλο στη ρωσική ενεργειακή κυριαρχία στην περιοχή.

Τα άλλα ραντεβού της Ουάσιγκτον

Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σειρά επαφών με πρόσωπα-κλειδιά. Αρχής γενομένης από την Τρίτη, το πρωί θα βρεθεί στο Atlantic Council για μια συζήτηση αναφορικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας από εδώ και πέρα. Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός θα δει στην έδρα του ΔΝΤ τη νέα γενική του διευθύντρια, τη Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Πρόκειται για ένα σημαντικό ραντεβού αναφορικά με τα πλεονάσματα, καθώς ο κ. Μητσοτάκης-μετά το σε άρτιο κλίμα-ραντεβού με την Κριστίν Λαγκάρντ στη Φρανκφούρτη, θέλει υποστήριξη και από το ΔΝΤ στο ελληνικό αίτημα, ενώ στην έδρα του Ταμείου πηγαίνει με την ανειλημμένη ελληνική δέσμευση ότι θα αποπληρωθούν άμεσα τα «ακριβά» δάνεια του ΔΝΤ ύψους 5,6 δις ευρώ.

Πλούσια σε επαφές θα είναι και η δεύτερη μέρα του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ραντεβού με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, με δύο εξαιρετικά σημαντικούς γερουσιαστές για την Ελλάδα να δίνουν το παρών, μεταξύ άλλων: τον Δημοκρατικό Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος πρόσφατα είχε έρθει και στην Αθήνα, και τον Ρεπουμπλικανό Μάικ Ρούμπιο. Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν καίριο ρόλο και στο project του EastMed, ενώ κρατούν σκληρή γραμμή έναντι της Τουρκίας. Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός θα δει το προεδρείο της Βουλής των Αντιπροσώπων και φυσικά την επικριτή του Τραμπ, Νάνσι Πελόζι, ενώ θα συμμετάσχει σε γεύμα με μέλη της ομογενειακής κοινότητας και θα δει το απόγευμα της 8ης Ιανουαρίου επενδυτές που φτάνουν στην Ουάσιγκτον από τη Νέα Υόρκη για να συναντηθούν μαζί του. Κορωνίδα της ημέρας, όμως, θα είναι το γεύμα που διοργανώνουν, από κοινού, προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη ο αντιπρόεδρος Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο στο State Department, με την παρουσία περίπου 300 προσωπικοτήτων, μελών της Γερουσίας, διπλωματών κ.ο.κ., με τον πρωθυπουργό να έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με πολλούς από αυτούς σε πιο χαλαρό κλίμα. Από αυτό το γεύμα, όμως, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι δηλώσεις Πενς-Πομπέο, σε μια κρίσιμη περίοδο για τεκταινόμενα στη Μεσόγειο.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider