Πώς «ξεκλείδωσε» το πακέτο 10 δισ. ευρώ της ΕΚΤ για την Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς «ξεκλείδωσε» το πακέτο 10 δισ. ευρώ της ΕΚΤ για την Ελλάδα
Κρίσιμη η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα πιστωτικής επέκτασης που εξήγγειλε.

Μία αυστηρή προειδοποίηση προς τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους απεύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ ανακοίνωσε ένα γενναίο πακέτο για την οικονομία, ύψους 10 δισ. ευρώ, που θα ήταν αδιανόητο χωρίς την απόφαση της ΕΚΤ.

O Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων ενίσχυσης των εργαζομένων και της αγοράς. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η επέκταση της μισθοδοσίας ύψους 800 ευρώ για εργαζομένους επιχειρήσεων, των οποίων ο τζίρος μειώνεται δραστικά, αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Επίσης 800 ευρώ θα λάβουν και όσοι απολύθηκαν από την 1η Μαρτίου, ενώ το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί ακέραιο. Δώρο Πάσχα, επίσης, θα πάρουν και οι γιατροί/νοσηλευτές και το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας. Πρακτικά, το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας ανεβαίνει από τα 3,8 δις που ανακοίνωσαν Χρήστος Σταϊκούρας και Άδωνις Γεωργιάδης στα 10 δισ. ευρώ. Και είναι σαφές ότι, αν χρειαστεί στην πορεία, θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις εν μέσω πανδημίας κορονοϊού.

Η ΕΚΤ «ασπίδα» για αγορά-εργαζομένους

Καμία από αυτές τις ανακοινώσεις, όμως, δεν θα ήταν εφικτή, αν δεν είχε υπάρξει η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα πιστωτικής επέκτασης που εξήγγειλε. Για να συμβεί αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη προσωπικά στην Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ αυτή η απόφαση «κατακρήμνισε» το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων, κάτι που θα είναι απολύτως κρίσιμο στο τέλος αυτής της περιπέτειας, για να ξαναπάρει μπρος η οικονομία.

Όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, αν δεν είχε παρθεί αυτή η απόφαση και η κυβέρνηση απλώς «έξυνε» το μαξιλάρι των 37 δις, τότε τα ελληνικά επιτόκια θα εκτοξεύονταν, ενώ θα εξασθενούσε σημαντικά και η θέση της χώρας ενόψει της πολύ δύσκολης συνέχειας που έπεται.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider