Σχέδιο «γέφυρα ασφαλείας»: Η νέα task force που θα αξιολογεί την πορεία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδιο «γέφυρα ασφαλείας»: Η νέα task force που θα αξιολογεί την πορεία
Ο οδικός χάρτης, οι εκκρεμότητες και η task force που θα αξιολογεί την υλοποίηση του σχεδίου. 

«Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια». Με αυτές τις λέξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να δώσει τον τόνο της νέας εθνικής προσπάθειας που θα ξεδιπλωθεί τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να φτιαχτεί αυτή η «γέφυρα ασφαλείας προς τη νέα καθημερινότητα». Η στόχευση σαφής. Η διαδικασία «ανοίγματος» μπορεί, ως απόφαση να είναι πιο εύκολη από την επιβολή περιορισμών, αλλά είναι σαφώς πιο δύσκολη ως προς την υλοποίηση της.

Το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλά ενδιάμεσα βήματα. Ανάμεσα στα βήματα υπάρχει επαρκής απόσταση για να αξιολογείται η πορεία που ακολουθείται. Η κοινωνία θα «ξεκλειδώνει» προοδευτικά, αλλά, η κυβέρνηση είναι έτοιμη για όλα. Εξ ου και δόθηκαν αναλυτικές ημερομηνίες για τον Μάιο, δεν έγινε, όμως, το ίδιο με τις φάσεις του σχεδίου που αφορούν τον Ιούνιο. Πρακτικά, αν τα πράγματα αρχίσουν και επιδεινώνονται, τότε φάσεις του σχεδίου μπορεί να «τραβηχτούν» πίσω. Εξ ου και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε χθες αρκετά επιφυλακτικός για ορισμένα από τα βήματα του σχεδίου, όπως για το άνοιγμα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων.

Κάπως έτσι, το «άνοιγμα» ξεκινά από το λιανεμπόριο σε δύο φάσεις, στις 4 και τις 11 Μαΐου, ενώ από τις 4/5 θα παύσει να ισχύει και ο περιορισμός μετακινήσεων εντός της οικείας περιφερειακής ενότητας. Αν όλα πάνε καλά, τότε από τις 18/5 θα επιτραπεί και η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας, ενώ, κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, για τα νησιά θα ισχύει ειδικό καθεστώς που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Ιουνίου.

Ως προς τα σχολεία, κυριάρχησε η ιδέα της επιτάχυνσης της εισόδου και των υπολοίπων παιδιών του Λυκείου και του Γυμνασίου στις τάξεις από τις 18 Μαΐου, με το σκεπτικό ότι είναι αρκετά μεγάλα για να αντιληφθούν την ανάγκη αποστάσεων και μέτρων ατομικής υγιεινής, ενώ θα πρέπει να αποδεσμευτούν και αρκετοί γονείς παιδιών του Γυμνασίου από το καθεστώς της άδειας ειδικού σκοπού. Υπό αυτό το πρίσμα, οι Πανελλήνιες θα ξεκινήσουν περί τα μέσα Ιουνίου. Οι εκκλησίες επίσης θα επαναλειτουργήσουν κάπως νωρίτερα με πιστούς, από τις 17 του μηνός, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί και μια δημόσια αντιπαράθεση με την Ιερά Σύνοδο που ζητούσε άμεση άρση των περιορισμών. Από εκεί και μετά, το επόμενο ραντεβού είναι την 1η Ιουνίου για τις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά και για τα καταστήματα εστίασης.

Οι εκκρεμότητες των Δημοτικών και του τουρισμού

Στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο μεγάλες εκκρεμότητες. Η πρώτη έχει να κάνει με την επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων. Ως προς αυτό το ζήτημα συγκρούονται δύο σχολές σκέψης: αφενός, η επιφύλαξη πολλών γονέων να στείλουν τα μικρά παιδιά που δεν έχουν απόλυτη συναίσθηση των κανόνων στα σχολεία και από την άλλη η ανάγκη να επανεκκινήσει η οικονομία. Σταθμίζοντας και τις αντιδράσεις της κοινωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιφυλάχθηκε έντονα στο διάγγελμα του ως προς την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ πρόσθετες απαντήσεις θα δώσει σήμερα το απόγευμα και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, ανέφερε δύο φορές τη λέξη «ενδέχεται» ως προς την επαναλειτουργία τους, κάτι που σημαίνει ότι η εν λόγω απόφαση θα εξεταστεί πολύ προσεκτικά τις επόμενες εβδομάδες.

Σημαντική εκκρεμότητα, βεβαίως, είναι τι θα γίνει και με τον τουρισμό που εντάσσεται στο δεύτερο σκέλος του σχεδίου. Είναι ασαφές πότε και από ποιες χώρες θα επανεκκινήσουν πτήσεις εξωτερικού, καθώς η κυβέρνηση αναμένει και τη συνεννόηση που θα υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις χώρες του Νότου να πιέζουν ιδιαιτέρως.

Η νέα task force που θα επιβλέπει τη στρατηγική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τέλος, αναφέρθηκε και σε ένα «Μεικτό Παρατηρητήριο» που θα παρακολουθεί την εξέλιξη του σχεδίου σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, η νέα αυτή task force θα είναι το διάδοχο σχήμα αυτής που υπήρχε για την κατάρτιση του σχεδίου μετάβασης στην επόμενη μέρα. Το σχήμα θα είναι πιο «σφιχτό», ενώ σε καθημερινή βάση ο πρωθυπουργός θα λαμβάνει ένα report με τους κρίσιμους δείκτες.

Στη σύνθεση της νέας task force, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, αναμένεται να συμμετέχουν: ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού για εσωτερικά θέματα Θανάσης Κοντογεώργης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού.

Στις 11:00 το Υπουργικό

Περαιτέρω εξειδίκευση του σχεδίου αναμένεται να γίνει σε κεντρικό επίπεδο στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο που θα ξεκινήσει στις 11:00 και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και συζήτηση επί πολλών υπό κατάθεση νομοσχεδίων. Άλλωστε, τις επόμενες εβδομάδες και αρκετά υπουργεία θα πρέπει να εξειδικεύσουν τα επιμέρους σχέδια δράσης που έχουν επεξεργαστεί. Προς αποκατάσταση της θεσμικής...κανονικότητας, δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει την Πέμπτη τη Βουλή, όπου και θα λάβει χώρα μάχη πολιτικών αρχηγών.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider