Την αναβολή των ερευνών του Oruc Reis ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, σε μια ισχυρή ένδειξη αποκλιμάκωσης της κατάστασης.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αναβάλλονται οι σεισμογραφικές έρευνες του Oruc Reis για τουλάχιστον έναν μήνα, διότι «θα γίνουν διαβουλεύσεις».
Η αναβολή των ερευνών έγινε κατόπιν εντολής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με τα όσα έκανε γνωστά ο Καλίν.
«Στην τελευταία μας Navtex η Ελλάδα αντέδρασε με υπερβολικό τρόπο και η περιοχή των ερευνών του Oruc Reis σχεδιάστηκε 180 χιλιόμετρα από το Καστελόριζο. Ο πρόεδρός μας δήλωσε πως αφού θα γίνουν συνομιλίες, θα περιμένουμε για ένα χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Καλίν σε συνέντευξη του στο CNN Turk.
Ταυτόχρονα, σχολίασε πως ο γερμανικός Τύπος ήταν υπερβολικός σε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης.
Ο ίδιος επεσήμανε πως «υπήρξε δημιουργική συμβολή της Άνγκελα Μέρκελ» και τόνισε πως η Άγκυρα «είναι έτοιμη να συνομιλήσει χωρίς προϋποθέσεις και όρους».
Συνεχής επιφυλακή
Σε πλήρη επιφυλακή και εγρήγορση παραμένει, ωστόσο, η Αθήνα, παρά την αποκλιμάκωση που επήλθε μετά την απομάκρυνση του τουρκικού στόλου από τα μικρασιατικά παράλια.
Η ελληνική πλευρά βλέπει μια σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ένταση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Η λήξη συναγερμού με την Τουρκία μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη, λένε στο Reader.gr γνώστες των ελληνοτουρκικών, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν εδώ κι αρκετό διάστημα δοκιμάζει τις αντιδράσεις της Ελλάδας και των συμμάχων της για να πετύχει τους στρατηγικούς του στόχους.
Σύμφωνα με την κυρίαρχη σχολή σκέψης η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάζει και να βγάζει το στόλο στο Αιγαίο και να προκαλεί συναγερμό στην ελληνική πλευρά.
Παράλληλα, τεστάρει όχι μόνο την Αθήνα, αλλά και τη Γερμανία που ασκεί την προεδρία στην ΕΕ, αλλά και και την γαλλική κυβέρνηση, που έχει εκφραστεί με πολύ δυναμικό τρόπο απέναντι στα τουρκικά συμφέροντα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Κατά συνέπεια δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια άλλη Navtex από τις 2 Αυγούστου και μετά, αν όχι κοντά στο Καστελόριζο, ίσως εγγύτερα προς την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας.