Πυκνές είναι οι διαβουλεύσεις στον άξονα Ελλάδας-Γαλλίας, προκειμένου να κλειδώσουν το επόμενο διάστημα οι λεπτομέρειες της αναβαθμισμένης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, με την προμήθεια των αεροσκαφών Rafale στην προμετωπίδα της νέας σελίδας.
Όπως έγραφε και χθες το Reader.gr, βούληση υπάρχει και από τις δύο πλευρές, ενώ είναι ειλημμένη η απόφαση της χώρας μας να ξοδέψει χρήματα για την ενίσχυση του αξιόμαχου του στρατεύματος και της αποτρεπτική ισχύος της χώρας μας. Τα αεροσκάφη Rafale της Dassault θα έρθουν σε καλή τιμή και με συμφέροντες όρους, ενώ κρίσιμος παράγοντας, τον οποίο δεν πληρούσαν οι φρεγάτες Belharra μεταξύ άλλων, είναι ότι είναι άμεσα παραδόσιμα και επιχειρησιακά διαθέσιμα.
Το θέμα συζήτησαν χθες σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Νίκος Παναγιώτοπουλος και η Γαλλίδα ομόλογος του Φλοράνς Παρλί, ενώ ετέθησαν στο τραπέζι και άλλα εξοπλιστικά ζητήματα. Το τηλεφώνημα περιγράφεται από αρμόδιες πηγές ως παραγωγικό, αλλά αυτές τις μέρες γίνονται οι κρίσιμες διατυπώσεις, προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.Μάλιστα, τα δύο Γενικά Επιτελεία είναι στη διαδικασία της ανταλλαγής των σχετικών εγγράφων. Θεωρητικά, οι υπογραφές θα μπορούσαν να πέσουν και την άλλη Πέμπτη, στην Κορσική, όπου ο Εμμανουέλ Μακρόν διοργανώνει τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, ενώ θα μπορούσε να προηγηθεί και ένα ταξίδι του πρωθυπουργού την ίδια μέρα στο Παρίσι. Κάτι τέτοιο, προς ώρας, δεν επιβεβαιώνεται, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο η συμφωνία για τα γαλλικά αεροσκάφη να κλειδώσει μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Επίσης, μένει να φανεί, αν οι δύο χώρες, εν τέλει, θα υπογράψουν το σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας με μια ρήτρα αμυντικής συνδρομής της Γαλλίας, σε περίπτωση ανάγκης, το οποίο έχει επίσης συζητηθεί επί μήνες. Στο πρωθυπουργικό γραφείο, μέχρι και χθες το βράδυ, δεν είχε κοινοποιηθεί κάποιο κείμενο από γαλλικής πλευράς, ενώ μένει να φανεί, σε περίπτωση που υπάρξει κείμενο, αν θα είναι πιο γενικό, εν είδει δήλωσης προθέσεων, ή και πιο συγκεκριμένο. Βούληση, πάντως, υπάρχει και από τις δύο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εφόσον κλειδώσουν οι όροι και οι προϋποθέσεις της αναβαθμισμένης ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι σαφές ότι η Άγκυρα θα εκνευριστεί έτι περαιτέρω, με τον Ταγίπ Ερντογάν να βάλλει προσωπικά εις βάρος τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Εμμανουέλ Μακρόν.
Την ίδια ώρα, όπως έγραφε χθες το Reader.gr, στο τραπέζι είναι ένα συνολικό σχέδιο αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, έστω και αν οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην…«ψωνίσει» μόνο από μια αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες που ακούγονται στο παρασκήνιο, στο τραπέζι θα μπορούσε να είναι και μια ελληνοαμερικανική προσέγγιση, με το βλέμμα σε φρεγάτες του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που θα ήταν άμεσα διαθέσιμες, ενώ σε δεύτερο χρόνο κάποιες φρεγάτες θα μπορούσαν να ναυπηγηθούν και στην Ελλάδα. Επιβεβαίωση, αυτή τη στιγμή, για μια τέτοια προμήθεια δεν υπάρχει, είναι σαφές, όμως, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει χρονίζοντα κενά στο πεδίο των εξοπλισμών.