Αποκλιμάκωση για Αθήνα και Άγκυρα - Επανέναρξη των διερευνητικών επαφών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποκλιμάκωση για Αθήνα και Άγκυρα - Επανέναρξη των διερευνητικών επαφών
Στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, οι υπουργοί των χωρών μελών της ΕΕ θα συζητήσουν τρέχοντα θέματα επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Αθήνα και Άγκυρα φέρεται να έχουν συμφωνήσει στο δρόμο της αποκλιμάκωσης, με την ανακοίνωση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών να αναμένεται σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ενώ μαζί με το Βερολίνο, διαμεσολαβητικό ρόλο φαίνεται πως παίζει και η Ουάσιγκτον, όπως δηλώνει και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που αναμένεται στην Ελλάδα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

O Μάικ Πομπέο αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα το επόμενο Σαββατοκύριακο και να μεταβεί στη βάση της Σούδας όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Προηγουμένως αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια στη Θεσσαλονίκη, ενώ φαίνεται πως βασικός στόχος της επίσκεψης είναι τα θέματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Ο Μάικ Πομπέο δεν αναμένεται να ταξιδέψει στην Τουρκία κι αυτό ενέχει έναν συμβολισμό, με όλα τα στοιχεία να συγκλίνουν στο ότι οι Αμερικανοί θέλουν να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα. Είναι επίσης πιθανό η επίσκεψη αυτή να συνδέεται και με την συζήτηση που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ αναφορικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου στην περιοχή. Πρόσφατα μάλιστα ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, που είναι επικεφαλής της ευρωπαϊκής υποεπιτροπής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας είχε μιλήσει για την πιθανότητα η ναυτική βάση της Σούδας να χρησιμοποιηθεί ως «εναλλακτική» σε περίπτωση που οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρήσουν από τη βάση του Ιντσιρλικ στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο χώρες υπέγραψαν πέρυσι την ανανέωση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) που υπεγράφη το 1990 κι έχει μείνει γνωστή ως η συμφωνία για τις βάσεις. Η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση και αναβάθμιση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας σε τέσσερα σημεία ενδιαφέροντος: Στη χρήση της βάση της Σούδας, τη χρήση της Λάρισας για αποστολές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τη χρήση της βάσης του Στεφανοβίκειου Μαγνησίας από την αεροπορία στρατού των ΗΠΑ για διευκόλυνση των ελικοπτέρων αλλά και τη χρήση του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, μέσω του οποίου οι ΗΠΑ αποκτούν μια ταχύτερη παράκαμψη των στενών για την μετακίνηση των δυνάμεών τους από την Μεσόγειο προς την Ανατολική Ευρώπη.

Της επίσκεψης Πομπέο θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου το θέμα της συζήτησης θα είναι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Γνώστες του παρασκηνίου επισημαίνουν στο reader.gr πως η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας είναι μικρή, στον απόηχο της αποκλιμάκωσης που έχει σημειωθεί με την απόσυρση του Ορούτς Ρέϊς στο λιμάνι της Αττάλειας και της διαφαινόμενης συμφωνίας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Το γεγονός αυτό δεν ικανοποιεί πλήρως την Κύπρο, που βλέπει την Τουρκική παραβατικότητα να εκδηλώνεται στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη με παράνομες NAVTEX. Η Λευκωσία έχει συνδέσει το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας με αυτό της Λευκορωσίας κι αυτό αναμένεται να αποτελέσει εκ νέου πεδίο προστριβών στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, οι υπουργοί των χωρών μελών της ΕΕ θα συζητήσουν τρέχοντα θέματα επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της κατάστασης στον Λίβανο, την Κίνα και τη Ρωσία. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, oι συνομιλίες των Υπουργών θα εστιασθούν στις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και τη Λευκορωσία και τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, ενώ κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, θα συζητηθεί η μελλοντική εταιρική σχέση με τη Νότια Γειτονία. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, θα προηγηθεί άτυπο πρόγευμα που παραθέτει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ με προσκεκλημένη την αρχηγό της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider