Εκνευρισμός της Αθήνας για τη στάση της Ευρώπης στα ελληνοτουρκικά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκνευρισμός της Αθήνας για τη στάση της Ευρώπης στα ελληνοτουρκικά

Η χθεσινή ομιλία του υπουργού Εξωτερικών στη βουλή αποτυπώνει τον εκνευρισμό της Αθήνας για τα όσα έγιναν στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Οι χθεσινές αναφορές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε «καθυστερήσεις, δισταγμούς και ορισμένες φορές οπισθοδρομήσεις από την Ευρώπη» ήταν μια ακόμη απόδειξη του εκνευρισμού που υπάρχει στην Αθήνα μετά την ξεκάθαρη άρνηση της Γερμανίας αλλά κι άλλων χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία να επιβάλλουν οικονομικού τύπου κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί την ευθύνη της για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα όλων των πολιτών της έναντι εξωτερικών απειλών για ασφάλεια κράτους δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η Αθήνα περιμένει ότι το επόμενο διάστημα η Άγκυρα θα συνεχίσει την πίεση για διάλογο εφ’όλης της ύλης, ενώ όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, η Αθήνα παραμένει ανοιχτή σε διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, αλλά η Άγκυρα οφείλει να αποδείξει εμπράκτως ότι προσυπογράφει ένα τέτοιο διάλογο, ο οποίος όμως «δεν θα πρέπει να αποτελεί σημαία ευκαιρίας αλλά να έχει διάρκεια». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί άμεση επανάληψη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δυο πλευρών και θα περιμένει ένα ικανοποιητικό διάστημα παραμονής του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας, αλλά και την παύση της επιθετικής ρητορικής από στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν ώστε στα τέλη Ιανουαρίου να επιδιώξει την επανέναρξη της διαδικασίας διαλόγου.

Έμπειροι παρατηρητές των ελληνοτουρκικών σχέσεων υποστηρίζουν πάντως πως τις επόμενες εβδομάδες θα κλιμακωθεί η πίεση από τα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν για διάλογο εφ’όλης της ύλης με την Αθήνα, αφού η ουδετερότητα της Ευρώπης έχει ενθαρρύνει την Άγκυρα σε πιο μαξιμαλιστικές κινήσεις. Την ίδια στιγμή, η νέα διοίκηση Μπάιντεν θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να επαναχαράξει τη στρατηγική της απέναντι στην Άγκυρα, που πάντως αναμένεται να αποτελέσει «πυξίδα» για τις αποφάσεις της Γερμανίας κι άλλων σημαντικών χωρών στο άμεσο μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό πως η Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την Σύνοδο Κορυφής, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα εξαγωγής οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα παρέπεμψε το θέμα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σχετικό σχέδιο επιβολής κυρώσεων του Αμερικανικού Κογκρέσσου κατά της Άγκυρας, λόγω της προμήθειας των S-400 είναι τροχοδεικτική των προθέσεων της Αμερικανικής διοίκησης, πολλά όμως θα κριθούν από τις πρώτες επαφές που θα κάνουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι με την κυβέρνηση Ερντογάν, από τον επόμενο μήνα κι έπειτα.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider