Ελληνοτουρκικά: Κανένα σημείο σύγκλισης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνοτουρκικά: Κανένα σημείο σύγκλισης

Αθήνα κι Άγκυρα κινήθηκαν σε ρυθμούς «αμερικανικών κυρώσεων» την προηγούμενη εβδομάδα, με την Αθήνα να δηλώνει ικανοποίηση για τη στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Τουρκία.

Στην ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούν με ικανοποίηση την Αμερικανική παρέμβαση της προηγούμενης εβδομάδας και τις κυρώσεις του Κογκρέσου κατά της Άγκυρας που σηματοδοτεί ένα ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν, μήνυμα που η Ευρώπη δεν εξέπεμψε μετά τις αλλεπάλληλες συνόδους κορυφής. Στην Αθήνα περιμένουν ότι το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα επαναφέρει την πρόταση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, χρησιμοποιώντας το προσχηματικό επιχείρημα πως το Oruc Reis επέστρεψε πίσω στο λιμάνι από τις 29 Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του reader.gr η Αθήνα δεν πρόκειται να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου πριν την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου και ίσως ούτε πριν την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 17 Φεβρουαρίου, που θα δώσει μια πρώτη γεύση των προθέσεων της Αμερικανικής κυβέρνησης.

Προκλητικός Τσαβούσογλου κατά Δένδια

Μπορεί η Άγκυρα να μιλάει για αποκλιμάκωση τις τελευταίες ημέρες και να ζητά από την Αθήνα να καθήσει στο τραπέζι του διαλόγου, η ερειστική στάση από τα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν όμως δεν σταματάει. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή ανάρτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σε απάντηση στον Νίκο Δένδια που μιλούσε τόσο για τις Αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όσο για το εμπάργκο όπλων που ζήτησε η Ελλάδα από τις συμμάχους χώρες, Γερμανία και Ισπανία. Με προκλητικό ύφος ο Τσαβούσογλου λέει στον Νίκο Δένδια «Αγαπητέ Νίκο, μερικές φιλικές συμβουλές για το νέο έτος - σταματήστε να ζητάτε βοήθεια από άλλους και να βλάπτετε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Ας είναι το 2021 η χρονιά που θα διευθετήσουμε τις διαφορές μας με δίκαιο τρόπο, μιλώντας ευθέως, ειλικρινά και σοβαρά». Σημειώνεται πως η τελευταία ολιγόλεπτη συνάντηση των δυο υπουργών εξωτερικών ήταν στην Μπρατισλάβα στις 8 Οκτωβρίου, στο περιθώριο της Παγκόσμιου Φόρουμ Ασφαλείας, όπου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε υποσχεθεί στον Έλληνα ομόλογό του πως θα επανέλθει με προτεινόμενες ημερομηνίες για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δυο πλευρών. Το τηλεφώνημα αυτό δεν ήρθε ποτέ, αντ’αυτού η Τουρκία ανανέωσε έξι φορές τις NAVTEX και κράτησε το Oruc Reis για ακόμη ενάμισι μήνα στη θαλάσσια περιοχή της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ, μέχρι να το αποσύρει στις 29 Νοεμβρίου.

Ερντογάν: Θα απογοητευτούν όσοι απειλούν την Άγκυρα

Οι αμερικανικές κυρώσεις αλλά και οι προειδοποιήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για σκλήρυνση της Ευρωπαϊκής στάσης κατά της Άγκυρας έχουν πάντως θορυβήσει την Άγκυρα. Με δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποίησε πως αυτοί που απειλούν την Άγκυρα με κυρώσεις θα απογοητευτούν, ενώ συμπλήρωσε πως η χώρα του «δεν θα διστάσει ποτέ να χρησιμοποιήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. «Προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία με κάθε μέθοδο, όπως με τρομοκρατικές οργανώσεις, απόπειρες πραξικοπημάτων, πολιτικές και οικονομικές παγίδες, κυρώσεις» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι «δεν τα έχουν καταφέρει μέχρι τώρα». Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με εκείνους που την αντιμετωπίζουν με σεβασμό και δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider