Η απερχόμενη κυβέρνηση Νετανιάχου έχει επιλέξει τον τελευταίο μήνα να αυξήσει την ένταση στο κατειλημμένο κομμάτι της Ιερουσαλήμ, με σκοπό να αυξήσει τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων και να «αναγκάσει» τον ισραηλινό στρατό (IDF) να επέμβει ως «κατευναστική δύναμη» και τελικά ο Νετανιάχου να επωφεληθεί πολιτικά, εμφανιζόμενος ως η εγγυητική δύναμη ασφάλειας για το Ισραήλ σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αναταραχής.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εχθές, σε μια κίνηση κατευνασμού της έντασης και παρακολούθησης των εξελίξεων, ανέβαλλε την απόφαση για τη δικαστική διαμάχη για την περιοχή Σεΐχ Τζαρρά για έναν (1) μήνα. Είναι η περίοδος που -αν όλα πάνε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- η πλευρά της αντιπολίτευσης θα καταφέρει να ορκιστεί κυβέρνηση.
Όπως όλα δείχνουν, με τον διεθνή παράγοντα να κοιτάζει ή να καταδικάζει τα γεγονότα από απόσταση ασφαλείας, ο Νετανιάχου φαίνεται να είναι ένα βήμα μπροστά στις εξελίξεις και το παλαιστινιακό να μπαίνει σε νέα κρίση, από την οποία δεν θα βγει ούτε με την αλλαγή κυβέρνησης, τουλάχιστον για ένα άμεσο διάστημα.
Επενδύοντας στην πόλωση
Η κατάσταση από τη Δευτέρα το απόγευμα φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου. Η Δευτέρα, 10 Μαΐου, είναι η Ημέρα της Ιερουσαλήμ ή αλλιώς η ημέρα που το Ισραήλ επικράτησε της Αιγύπτου στον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967) και ανακατέκτησε από την Ιορδανία την Ιερουσαλήμ. Είναι η ημέρα, επίσης, που ακραιφνείς και υπερ-ορθόδοξοι Εβραίοι οργανώνονται και επιτίθενται σε μουσουλμανικές συνοικίες στην πόλη της Ιερουσαλήμ. Χθες δεν έλλειψαν τα παραπάνω γεγονότα, καθώς είναι οι τρεις τελευταίες ημέρες κορύφωσης του μήνα του Ραμαζανιού και αρκετοί Παλαιστίνιοι μουσουλμάνοι, μαζεύονται στα ιερά μέρη -πλατεία της Πύλης της Δαμασκού και Τέμενος του Αλ-Ακσά- για να γιορτάσουν. Η αστυνομία ανέλαβε να ολοκληρώσει το έργο των εξτρεμιστών που επιτέθηκαν στις αραβικές συνοικίες.
Το ένοπλο τμήμα της Χαμάς αλλά και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ απάντησαν στην αστυνομική βία με ρουκέτες από την πλευρά της Λωρίδας της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ, οι περισσότερες από τις οποίες δεν βρήκαν κανέναν στόχο. Υπάρχει διάσταση μεταξύ των όσων ανακοινώνει ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) και η πλευρά της Χαμάς. Σύμφωνα με τη Χαμάς (και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ) και με πληροφορίες του CNN, η μία πλευρά λέει ότι έριξε 7 ρουκέτες και ο IDF αναφέρει 150.
Για την κατάσταση που επικρατεί και τις ευθύνες Νετανιάχου, είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του, τη Δευτέρα το απόγευμα κατά τη διάρκεια τελετής για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ στο μνημείο Λόφος των Πυρομαχικών (Ammunition Hill), όπου και συντελέστηκε η πιο βίαιη μάχη του Πολέμου των Έξι Ημερών. Ο Νετανιάχου δήλωσε: «Είμαστε σε πόλεμο σε διάφορα μέτωπα: την Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και αλλού στη χώρα. Σήμερα το απόγευμα, την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα πέρασαν μια κόκκινη γραμμή και μας επιτέθηκαν με πυραύλους στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ» για να ολοκληρώσει λέγοντας με νόημα ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει την όξυνση των εχθροπραξιών αλλά «η τρέχουσα σύγκρουση θα μπορούσε να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα».
Στο σημείο αυτό, να σημειωθεί ότι στις ρουκέτες των Παλαιστινίων, ο IDF απάντησε με ολονύκτιο βομβαρδισμό στρατιωτικών στόχων και περιοχών αμάχων, με πολλούς νεκρούς, ανάμεσά τους 9 παιδιά.
Πολιτική αναταραχή εντός και εκτός - Ο Νετανιάχου κερδίζει
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση, καθώς οι ΗΠΑ εργάζονται παρασκηνιακά προς την αποκλιμάκωση της έντασης, την ίδια ώρα που η Κίνα και η Ρωσία, πιέζουν για δημόσια καταδίκη. Στο περιθώριο αυτής της διεθνούς πίεσης, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν έκανε μια μετριοπαθή δήλωση με την οποία ζητά από όλες τις πλευρές να καταλαγιάσουν τις επιθέσεις και να κάνουν κάποια πρακτικά βήματα για την αποκλιμάκωση. Συνεπώς, βλέπουμε ότι για την ώρα ότι παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό των ΗΠΑ από διάφορους εκπροσώπους στο Κογκρέσο, η τακτική του Νετανιάχου να εξωτερικεύσει το πολιτικό του πρόβλημα προς τα έξω πιάνει. Το ΣΑ του ΟΗΕ φαίνεται «παραλυμένο» για να πάρει κάποια απόφαση.
Με αντίστοιχο τρόπο φαίνεται να έχει αποτελέσματα και στο εσωτερικό. Η Ενωμένη Αραβική Λίστα (Ρα’αμ) του Μανσούρ Αμπάς, ο βασικός «παίχτης» μαζί με το Γιαμίνα του Νεφτάλι Μπένετ για τον σχηματισμό κυβέρνησης αντιπολίτευσης, δήλωσε στον Γάιρ Λαπίντ ότι δεν θα προσέλθει στον σχηματισμό κυβέρνησης όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση. Παράλληλα, υπάρχουν στελέχη μέσα στο κόμμα του Λαπίντ (Γιες Ατίντ) όπως ο Ραμ Μπεν Μπαράκ, ο οποίος ήταν αναπληρωτής αρχηγός της Μοσάντ που υποστηρίζουν τη σκληρή στάση απέναντι στη Χαμάς αλλά και ακόμα σκληρότερα μέτρα.
Άρα, το πολιτικό σύστημα του Ισραήλ δεν είναι πιθανά έτοιμο να γυρίσει σε μια κατάσταση ηρεμίας τις επόμενες ημέρες, καθώς το παλαιστινιακό οξύνεται και μαζί με αυτό, οξύνονται και όλα τα πολιτικά ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής πάνω στα οποία έχει χτιστεί το οικοδόμημα της κυβέρνησης του Νετανιάχου. Παράδειγμα αυτού του πολύπλοκου οικοδομήματος που θα πρέπει να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση είναι η συμμαχία με το Κατάρ, η οποία τροφοδοτεί με χρήματα τη Χαμάς, ώστε να μην καταρρεύσει οικονομικά και μαζί με αυτή να ξεφύγει τελείως η κατάσταση στη Δυτική Όχθη και ξεκινήσει ένας ανηλεής πόλεμος χωρίς καμία πρόβλεψη.
@Associated Press