Την προθυμία να συνεργαστεί μαζί του στην από κοινού δημιουργία του "Νέου δρόμου του μεταξιού", τονίζει ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σε μήνυμά του προς τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με την ευκαιρία της 50ής επετείου από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Αυστρία και την Κίνα, στις 28 Μαίου 1971.
Στο μήνυμά του, ο Κινέζος πρόεδρος τονίζει την μεγάλη σημασία που προσδίδει ο ίδιος στις κινεζο-αυστριακές σχέσεις και ότι είναι έτοιμος να φέρει συνεχώς σε νέα ύψη τη φιλική κινεζο-αυστριακή στρατηγική εταιρική σχέση, προς όφελος τόσο των δύο χωρών όσο και των λαών τους.
Σύμφωνα με το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος στο δικό του μήνυμα προς τον Κινέζο ομόλογό του, τονίζει επίσης τη σημασία της φιλικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, .
Όπως αναφέρει το Xinhua, παρόμοια μηνύματα αντάλλαξαν μεταξύ τους ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς με τον πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κετσιάνγκ καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και Βανγκ Βανγκ.
Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας τονίζει τη "μεγάλη σημασία της συνεργασίας" μεταξύ των δύο χωρών,"και αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως θέματα υγείας και περιβάλλοντος".
Στις 28 Μαΐου 1971, επί διακυβέρνησης του ιστορικού καγκελάριου της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι (ο οποίος ηγήθηκε αυτοδύναμων κυβερνήσεων μεταξύ 1970 και 1983) είχαν συναφθεί διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Αυστρίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Οι πρώτες εμπορικές επαφές μεταξύ Αυστρίας και Κίνας χρονολογούνται από το 1781, ενώ η ιστορία των διπλωματικών σχέσεων ξεκινά το 1869 με τη σύναψη της συνθήκης μεταξύ Αυστροουγγαρίας και της κινεζικής αυτοκρατορίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1871.
Από το 1896 έως το 1917 υπήρχε μια αυστρο-ουγγρική διπλωματική αποστολή στο Πεκίνο, στης οποίας το παλιό κτίριο βρίσκεται τώρα η έδρα του "Ινστιτούτου Έρευνας για Διεθνή Θέματα".
Κατά την περίοδο του μεσοπολέμου δεν υπήρχε εκπροσώπηση της Αυστριακής Δημοκρατίας στην Κίνα, ενώ από το 1925 ίσχυε μια εμπορική συμφωνία, και μεταπολεμικά στα χρόνια 1948/49 υπήρχε μόνον μια βραχυπρόθεσμη αυστριακή διπλωματική αποστολή με έδρα το Ναντζίνγκ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Κίνα μεταξύ 7 και 12 Απριλίου 2018, είχε ηγηθεί της ιστορικά μεγαλύτερης αποστολής της χώρας του στο εξωτερικό, με συνολικά 250 μέλη, καθώς στα αυστριακά διπλωματικά χρονικά σε κανένα επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό δεν υπήρξε στο παρελθόν μία τόσο υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία.
Με έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6,5 %, η Κίνα συγκαταλεγόταν το 2018 στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εθνικές οικονομίες, και για τη Βιέννη, η εκεί μεσαία τάξη αναπτυσσόταν εξαιρετικά γρήγορα, ώστε η Κίνα να είναι "η χώρα με ένα τρομερό δυναμικό" για τις αυστριακές επιχειρήσεις, από τις οποίες 900 δραστηριοποιούνταν ήδη εκεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ