«Η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση της νέας γενιάς είναι προς το συμφέρον των νέων ανθρώπων» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στην κριτική του νομοσχεδίου από την αντιπολίτευση.
Ο υπουργός μάλιστα, κάλεσε την μείζονα αλλά και ελάσσονα αντιπολίτευση «να σταματήσουν να στέκονται ιδεοληπτικά απέναντι σε κάθε τι νέο, πρωτοπόρο, αποτελεσματικό και μεταρρυθμιστικό που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία προς όφελος των πολιτών». Η στάση σας αυτή, είναι «ο καλύτερος χορηγός για την κυβερνητική πολιτική» είπε ο υπουργός, ασκώντας δριμεία επίθεση στην αντιπολίτευση για την «εκτός πραγματικότητας κριτική» που άσκησε στο νομοσχέδιο.
Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε πως το νομοσχέδιο «είναι μια μεταρρύθμιση που στηρίζεται σε μοντέλα προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους».
Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι το νομοσχέδιο «υπονομεύει το κοινωνικό κράτος» ο Κ. Χατζηδάκης αναρωτήθηκε εάν κανείς πιστεύει πως μέχρι σήμερα έχουμε το τέλειο κοινωνικό κράτος και ασφαλιστικό σύστημα. Εμείς, είπε, υιοθετώντας τη λογική του «ατομικού κουμπαρά» επιτρέπουμε στους νέους να έχουν έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και στο τελικό της ύψος. Εσείς, ρώτησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, «τι όραμα έχετε; Να μείνουμε στη δεκαετία του '60 και του '70 ; Ρωτήστε τους νέους που πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη!».
Με αυτή την κριτική, είπε ο υπουργός, «βάλατε αυτογκόλ, σωρηδόν και κατ' εξακολούθηση. Εγώ είμαι ευγνώμων για την κριτική αυτή, γιατί μας δίνει πόντους. Είστε χορηγοί της κυβέρνησης!».
Ο ίδιος επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνεχώς στηρίζεται σε ψέματα, όπως με τους ισχυρισμούς του ότι «το νομοσχέδιο θα πάει στις καλένδες» ή ότι υπάρχει «εμπλοκή με τους Θεσμούς». Απαντώντας στην επιχειρηματολογία περί «τζογαρίσματος», ο Κ. Χατζηδάκης αναρωτήθηκε «είναι τζόγος το ότι δίνουμε την ευκαιρία να επενδυθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων μέσω ενός δημόσιου ταμείου; Τι τζόγος είναι αυτός που συνοδεύεται από κρατική εγγύηση, ότι και ακόμα και όλα να πάνε στραβά με τις επενδύσεις του καινούριου ταμείου, οι νέοι ασφαλισμένοι θα πάρουν σίγουρα τις εισφορές τους συν τον πληθωρισμό; Επίσης εγγυόμαστε ότι δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτε για τους σημερινούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Επομένως υπάρχει διπλή εγγύηση, και για τους σημερινούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους, και γι' αυτούς που μπαίνουν στο καινούριο σύστημα. Τι είδους τζόγος είναι αυτός; Να πάμε να καταθέσουμε την ευρεσιτεχνία!».
Ο υπουργός παρατήρησε πως η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως «το νομοσχέδιο υπονομεύει τις συντάξεις των νέων, διότι θα τους επιτρέψει, αντί να δίνουν τις εισφορές τους σε έναν γενικό κορβανά και να πληρώνουν με αυτές, τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, θα έχουν έναν ατομικό «κουμπαρά» ο καθένας και θα διαμορφώνουν το ύψος της σύνταξής τους, επιλέγοντας το δικό τους επενδυτικό προφίλ (συντηρητικό-ισορροπημένο- επιθετικό)!». Υπογράμμισε ότι με βάση όλα τα μοντέλα των χωρών που υιοθετούμε, οι νέοι θα παίρνουν επικουρικές συντάξεις μεγαλύτερες κατά 43-68% από τις σημερινές και καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι «πιστεύετε στο κράτος-πατερούλη και ενώ παριστάνετε τους προοδευτικούς, στην πραγματικότητα υποστηρίζετε πολιτικές που στρέφονται εναντίον των νέων».
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι παραπειστικό αυτό που αναφέρει πως δήθεν «πολλές χώρες που υιοθέτησαν το κεφαλαιοποιητικό σύστημα το εγκατέλειψαν στη συνέχεια, λέγοντας πως εσείς μιλάτε για την Βενεζουέλα και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που αποφάσισαν να ιδιωτικοποιήσουν το ασφαλιστικό τους σύστημα. Εμείς όμως, εφαρμόζουμε το σκανδιναβικό μοντέλο που εφαρμόζεται σε 'καθυστερημένες' ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία και η Δανία. Συνεπώς μην μας κάνετε κριτική για ένα σύστημα που δεν ακολουθούμε».
Σχετικά με την κριτική περί «ακαταδίωκτου των μελών του ΔΣ του ΤΕΚΑ», ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι τα μέλη του διώκονται, τόσο για δόλο όσο και για βαριά αμέλεια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που εξανίσταται, στον αντίστοιχο νόμο για το ΔΣ της ΑΑΔΕ προέβλεψε να διώκονται μόνο για δόλο. Προβλέποντας δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα θα θέσουν στην ολομέλεια της Βουλής, ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, επισήμανε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε με μειοψηφία ενός μόνο δικαστή, ότι το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό.
Με το νομοσχέδιο αυτό, «κάνουμε μια πολύ σημαντική τομή, μια μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά. Εμείς πάμε με τους νέους, την κοινή λογική και τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Εσείς θα μείνετε με τα δόγματά σας και θα συνεχίσετε να είστε χορηγοί της κυβέρνησης με την άστοχη, υπερβολική και ακραία κριτική σας» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ