Οργανώνει την σύσφιξη με τον άξονα της Κίνας - Ρωσίας - Ινδίας το Ιράν. Συγκεκριμένα, ττην Παρασκευή, το Ιράν έγινε δεκτό ως πλήρες μέρος του σημαντικού Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Στο ετήσιο συνέδριο του οργανισμού, που φέτος έγινε στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσάνμπε, επιβεβαιώθηκε η αίτησή του να γίνει το όγδοο πλήρες μέλος του Οργανισμού. Από την Ντουσάνμπε, ο πρωθυπουργός του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, δήλωσε ότι το Ιράν θέλει στενότερους δεσμούς με τους περιφερειακούς γείτονές του και απέρριψε τον «μονομερισμό» των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πρόκειται για μια ολοκλήρωση μιας αλλαγής πορείας, από τη συνεργασία με τους μεγάλους θεσμούς και χώρες της Δύσης, σε μια "πρωτοκαθεδρία" στη συνεργασία με τις χώρες της Ασίας. Συγκεκριμένα, τα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης είναι: η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιζιστάν και το Καζακστάν. Το Ιράν είχε καθεστώς παρατηρητή τα τελευταία 15 χρόνια. Αναμένει ότι η πλήρης ένταξη θα την βοηθήσει να ενισχύσει την οικονομία και την περιφερειακή της θέση.
Το Ιράν επιδιώκει αναβαθμισμένο ρόλο στην πρωτοβουλία "Μια ζώνη, Ένας Δρόμος".
Στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής, ο νεοεκλεγείς Ράισι τόνισε κυρίως τον κύριο δηλωμένο στόχο εξωτερικής πολιτικής του, που είναι η επέκταση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών με χώρες της περιοχής και η προστασία του Ιράν από μονομερείς τιμωρίες από τη Δύση.
Δήλωσε επίσης, ότι η γεωπολιτική θέση του Ιράν, ο πληθυσμός, ο ενεργειακός εφοδιασμός, το δυναμικό μεταφορών, το εργατικό δυναμικό και ο πολιτισμός του Ιράν μπορούν να προσφέρουν "σημαντική ώθηση" σε μεγάλα περιφερειακά γενικά σχέδια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η κινεζική πρωτοβουλία "Μια ζώνη, Ένας Δρόμος".
Επιμένοντας ότι "η ηγεμονία και η μονομέρεια αποτυγχάνουν", ο Ραϊσί υπενθύμισε ότι "ο κόσμος έχει μπει σε μια νέα εποχή" όπου "η διεθνής ισορροπία κινείται προς την πολυμερή προσέγγιση και την ανακατανομή της δύναμης προς όφελος των ανεξάρτητων χωρών".
Άμυνα απέναντι στα οικονομικά όπλα της Δύσης
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ιρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις "κυρώσεις ή την οικονομική τρομοκρατία" ως κύρια εμπόδια για την περιφερειακή ανάπτυξη και κάλεσε τα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης να αναπτύξουν τις απαραίτητες εκείνες δομές και μηχανισμούς για την καταπολέμηση των κυρώσεων από κοινού. "Οι μονομερείς κυρώσεις δεν αφορούν μόνο μία χώρα", είπε. "Όπως έχει γίνει εμφανές τα τελευταία χρόνια, οι κυρώσεις έχουν στοχεύσει σε περισσότερες ανεξάρτητες χώρες, ειδικά, μέλη του οργανισμού".
Προετοιμάζει το έδαφος για απόσυρση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά (JCPOA)
Όσον αφορά τη συμφωνία για τα πυρηνικά (JCPOA), ο Ράισι είπε ότι θεωρεί τη διπλωματία εργαλείο για την εξασφάλιση των εθνικών συμφερόντων. Αλλά είπε ότι είναι αποτελεσματική μόνο όταν όλες οι χώρες την τηρούν.
"Δυστυχώς, ορισμένες χώρες πιστεύουν ότι μπορούν να στρέψουν τη διπλωματία προς όφελός τους με τη χρήση εργαλείων, απειλών και πίεσης", είπε στέλνοντας ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ. Καθώς το Ιράν και άλλοι υπογράφοντες τη συμφωνία αναμένεται να επιστρέψουν στη Βιέννη σύντομα για να επαναλάβουν τις συνομιλίες αποκατάσταση της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός του Ιράν υπενθύμισε τη θέση της χώρας ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τις «ειρηνικές» πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, λίγες μέρες μετά το κάλεσμα από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις ώστε το Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα στο τέλος της τελευταίας διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Συνοπτικά, ο Ραϊσί προετοιμάζει το έδαφος για την απόσυρση του Ιράν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά (JCPOA), χρεώνοντας στις ΗΠΑ το "ναυάγιο".
Τέλος, ο Ιρανός πρωθυπουργός απαρίθμησε κι άλλες προκλήσεις για τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης: την πανδημία COVID-19, την τρομοκρατία, το περιβάλλον, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το οργανωμένο έγκλημα. Απέναντι σε αυτά, δήλωσε, οι χώρες του Οργανισμού μπορούν να εργαστούν από κοινού με ασφάλεια.
Διμερείς συνομιλίες και επαφές
Ο Ιρανός πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποίησε την πτήση του στο Ντουσάνμπε την Πέμπτη, έκανε μια σειρά συνομιλιών υψηλού επιπέδου με τους ομολόγους του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, συμπεριλαμβανομένων διμερών συναντήσεων με αρκετούς αρχηγούς κρατών και πολυμερούς συνάντησης για το Αφγανιστάν.