Προειδοποιήσεις Μυτιληναίου για την ενεργειακή κρίση: Η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προειδοποιήσεις Μυτιληναίου για την ενεργειακή κρίση: Η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται
Ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβερνήσεις των χωρών, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκοσμίως, βιάστηκαν για την απολιγνιτοποίηση.

Η ενεργειακή κρίση που καταγράφεται στην Ευρώπη και στον κόσμο θα είναι η πρώτη εκ των πολλών που αναμένονται να έρθουν στο μέλλον, τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε εκδήλωση του 5ου ετήσιου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, σε συνεργασία με την Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ, με τίτλο «Η Ελλάδα μετά V».

Σε πάνελ με τη συμμετοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του CEO της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβερνήσεις των χωρών, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκοσμίως, βιάστηκαν για την απολιγνιτοποίηση και αυτή έγινε χωρίς σχέδιο.

Μάλιστα, ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για «τσαπατσούλικες επιλογές» από την ΕΕ, ενώ πρόσθεσε πως οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι καθώς ακολούθησαν τις ενωσιακές πολιτικές.

«Έχουμε αποφασίσει πως το καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Δεν υπάρχουν υποδομές και δεν έχουν γίνει οι επενδύσεις, τρισ. που χρειάζονται για αυτό.

«Τώρα στην κρίση επάνω σκέφτηκαν οι αρχές στις Βρυξέλλες ότι πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει μεγάλους χώρους αποθήκευσης αερίου. Και προχωράμε να φτιάχνουμε φωτοβολταϊκά και αιολικά, ενώ ξεχνάμε τη στοχαστικότητα που δεν επιτρέπουν να έχουμε συνέχεια παραγωγή».

Στη συνέχεια, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε πως «η κοινωνία θέλει το βράδυ που θα γυρνάει ο κόσμος στο σπίτι του να πατάει ένα κουμπί και να έχει ενέργεια».

Σε ερώτηση για το εάν βλέπει ελλείψεις στην αγορά καυσίμων για φέτος το χειμώνα, απάντησε πως δεν περιμένει να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα για το πετρέλαιο, αλλά αναμένει προβλήματα για το φυσικό αέριο.

Ακόμα, δήλωσε πως αυτή τη στιγμή η μοναδική χώρα που έχει υπερβάλλουσες ποσότητες φυσικού αερίου είναι η Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Μυτιληναίος είπε πως πρέπει να οδηγηθούμε στο 2030 κάνοντας μια επιλογή «Ή θα πάμε πολύ γρήγορα, όπως θέλουν οι ακραίοι πράσινοι ή θα φτιάχνουμε παράλληλα τις δομές για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να περάσουμε ουσιαστικά σε μια πράσινη μετάβαση».

Για προσφορά και οικονομία

Εξάλλου, ο ίδιος υπογράμμισε τα προβλήματα που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία η αύξηση του πληθωρισμού, σημειώνοντας πως «τα προβλήματα που βλέπουμε στην Ελλάδα έρχονται από το εξωτερικό».

Κάνοντας σχόλιο για τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση του πληθωρισμού, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε πως αυτοί είναι αρκετοί, όπως το τύπωμα πολλών χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες, η χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων από τις κυβερνήσεις και η αυξημένη ζήτηση που οδήγησε σε μείωση της διαθέσιμης προσφοράς.

«Η προσφορά όμως δεν μπορούσε να ανταποκριθεί γιατί πολλά εργοστάσια δεν ξανάνοιξαν πολλές επενδύσεις δεν έγιναν, πολλά πλοία υπό παραγγελία δεν κατασκευάστηκαν» ανέφερε.

Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε πως λόγω της πολύ αυξημένης ζήτησης, η προσφορά θα καθυστερήσει να επανέλθει σε προ-κορονοϊού επίπεδα, «για αρκετό διάστημα ακόμα», όπως είπε.

Ο ίδιος ανέφερε πως την αύξηση των τιμών την «σπρώχνει» η αύξηση στις τιμές ενέργειας, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν κίνδυνοι για την πορεία της παγκόσμιας αλλά και της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον.

Ταμείο Ανάκαμψης και μεταρρυθμίσεις

Μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μυτιληναίος είπε πως όταν έγινε γνωστό το σχέδιο στο ΣΕΒ υπήρξε η συζήτηση για το ποιος πρέπει να διαχειριστεί τα χρήματα και η κοινή ομολογία ήταν οι τράπεζες, «όπως και τελικά γίνεται.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κεντρική διοίκηση της χώρας μπορεί να διαχειριστεί τα κονδύλιο, είπε πως «το ελληνικό σύστημα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα χρήματα 100 δισ. ευρώ σε 4 χρόνια, έτσι όπως είναι σήμερα».

Ακόμα, είπε πως «το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει πάει καλά και χρειάζεται να το προχωρήσει και να το εντείνει ακόμη περισσότερο, «έχοντας ως κίνητρο τα τεράστια κονδύλια που προγραμματίζονται να εισέλθουν στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια, είπε πως οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδας έχουν ήδη οργανωθεί για να απορροφήσουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια

«Όπως είναι αυτή τη στιγμή τα πράγματα, δεν μπορούν να απορροφηθούν επαρκώς τα χρήματα» υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος.

Καταλήγοντας, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε πως «ο κόσμος έχει μπει σε ταχύτατες αλλαγές όποιος δεν τις καταλάβει θα μείνει πίσω και πλέον η κρίση είναι η νέα κανονικότητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider