Πλεύρης: Έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πλεύρης: Έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης
Το γεγονός πως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι συζητήσεις για να καταστεί υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

Το γεγονός πως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι συζητήσεις για να καταστεί υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ παράλληλα τόνισε πως τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας που θα ισχύσουν από αύριο, αφορούν κυρίως στην προστασία των ανεμβολίαστων.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η τρίτη δόση του εμβολίου να γίνει υποχρεωτική για όσους έχουν συμπληρώσει διάστημα έξι μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους ώστε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού να παραμείνουν σε ισχύ, υπογραμμίζοντας πως όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι μετά την παρέλευση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση η ανοσία στον οργανισμό έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά είναι ανεμβολίαστος.

«Συζητήθηκε, ήδη, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας και στις αρχές Δεκεμβρίου, που έχουμε το Τυπικό, πλέον θα μπει η κουβέντα για τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά, επειδή εκεί χρειάζεται συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ως παράδειγμα ότι οι λίγες διασωληνώσεις εμβολιασμένων που πραγματοποιούνται, αφορούν κυρίως ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί πριν από τον Μάρτιο.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι τα εξεταστικά κέντρα που βρίσκονται σε λειτουργία μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν και μάλιστα έχει εξασφαλιστεί και επάρκεια εμβολίων, ώστε αν αύριο όλοι όσοι μπορούν ζητήσουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου θα εξυπηρετηθούν άμεσα.

Όπως είπε ο υπουργός τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας που θα ισχύσουν από αύριο, αφορούν κυρίως την προστασία των ανεμβολίαστων, ενώ σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες και την κριτική που ασκήθηκε για τη μη υποχρέωση διενέργειας τεστ από τους πιστούς, είπε ότι θα ήταν πρακτικά αδύνατο να υποχρεώσει τους ναούς να κάνουν έναν τέτοιο έλεγχο και δεν είναι δυνατόν να εμποδιστεί η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των πιστών, όπως προβλέπεται και από το σύνταγμα.

Αναφερόμενος στο θέμα με την μη υποχρέωση των πιστών να διενεργούν rapid test πριν την είσοδό τους στους ναούς, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «για πρώτη φορά μπαίνουν μέτρα στους ιερείς και σε όσους είναι υποχρεωτικά χωρίς μάσκα όταν κάνουν τη λειτουργία», ενώ τόνισε πως σε κάποιους χώρους επελέγη η παραπάνω απόφαση καθώς κάποιες δραστηριότητες θεωρούνται αναγκαίες και μία από αυτές είναι το «θρησκεύεσθαι».

Παράλληλά, ανέφερε πως καμία χώρα δεν έβαλε παραπάνω περιορισμούς στις εκκλησίες, ακόμα και αυτές που έχουν πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο.

Τεστ σε παιδιά

Εν συνεχεία, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι όλοι οι ανήλικοι μέχρι 18 ετών θα μπορούν να εισέρχονται στους μέχρι σήμερα μεικτούς χώρους με self-test και όχι με μοριακό τεστ ή rapid.

«Αυτό θα αναφέρεται και στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί σήμερα και θα αφορά τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπ. Υγείας, αναφέροντας πως θα ήταν αρκετά άδικο τα παιδιά 1-12 ετών, που δεν έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού να επιβαρύνονται επιπλέον.

Τι ίσχυε μέχρι τώρα. Στους κλειστούς χώρους που ήταν αμιγώς για εμβολιασμένους κάνανε rapid test ή μοριακό τεστ. Τώρα πλέον σε όλους τους άλλους περιορισμούς που βάζουμε- επειδή θεωρείται αρκετά άδικο και για τα παιδιά 1-12 ετών, που δεν έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού, αλλά και για παιδιά ηλικίας 12-17, που είναι λογικό, είναι ακόμα χαμηλά τα ποσοστά- για να μην υπάρχει αυτή η επιβάρυνση, εξετάζουμε το θέμα στην Υπουργική Απόφαση που θα βγει, τα παιδιά να κάνουν self-test και όχι να χρειάζεται rapid test ή PCR.

«Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι στις ηλικιές 12-17 ετών ακόμα χρειάζεται αρκετή δουλειά να γίνει για να πειστούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Εμβολιασμός υγειονομικών

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει η απόφαση της κυβέρνησης να τίθενται σε αναστολή και πως όσοι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν βγει σε αναστολή έχουν αντικατασταθεί.

Πρόσθεσε όμως πως δεν υπάρχει απεριόριστος αριθμός γιατρών και ειδικά σε κάποιες ειδικότητες όπως αυτή του αναισθησιολόγου υπάρχει έλλειψη και για το λόγο αυτό ακόμη κι αν χρειαστεί να αναπτυχθούν και άλλες ΜΕΘ θα λειτουργήσουν με το προσωπικό που είναι διαθέσιμο σήμερα.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης θα δοθούν ακόμη περισσότερα κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας όπου υπάρχουν ελλείψεις και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη.

Σε ό,τι αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματά, αναμένεται η πρώτη έγκριση από τον EMA να δοθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και η χώρα μας έχει ήδη παραγγείλει 2.000 θεραπείες, ενώ για το χάπι που εγκρίθηκε χθες στη Βρετανία για χρήση στα αρχικά στάδια της νόσου, είπε πως έχουμε παραγγείλει 10.000 θεραπείες.

Εξήγησε δε πως η χορήγηση τους θα γίνεται κατόπιν εισήγησής από επιτροπή που θα συσταθεί και θα δίνονται κατά προτεραιότητα σε ανοσοκατασταλμένους και ευπαθείς ομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσακρής: Μονόδρομος η τρίτη δόση του εμβολίου

Μητσοτάκης: Αναγκαία και γρήγορα η 3η δόση - Σημαντική η θετικότητα, όχι ο αριθμός κρουσμάτων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider