Σε αναδίπλωση της αναφοράς του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για τα περί ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στη χώρα του την ερχόμενη Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, προχώρησε η ουκρανική προεδρία.
Ο στενός συνεργάτης του προέδρου, Μικάιλο Ποντόλιακ, διευκρίνισε στο CNN ότι η δήλωση Ζελένσκι περί εισβολής της Ρωσίας την Τετάρτη ήταν ειρωνική, «ειπώθηκε με ειρωνεία», όπως σημείωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται πως ο Ζελένσκι ανέφερε ότι «έχουμε πληροφορίες πως η επίθεση της Ρωσίας θα ξεκινήσει στις 16 Φεβρουαρίου», χωρίς να αναφέρεται στην πηγή αυτή των πληροφορίων, σύμφωνα με το CNN.
Το Reuters ανέφερε πως η Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα που οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι πλήρως έτοιμες για να λάβουν οδηγίες από το Κρεμλίνο ώστε να αρχίσει η επίθεση, σύμφωνα με ανώτατους διπλωμάτες χωρών της Δύσης.
Το CBS μετέδωσε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν φωτογραφίες δορυφόρου που δείχνουν πως οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία κινούνται σε θέσεις μάχης.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, χωρίς να είναι ακόμα βέβαιοι οι τρόποι εκδήλωσης της επίθεσης, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο CBS.
Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών μετέφερε το σύνολο του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Κίεβο στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έκανε λόγο για «δραματική επιτάχυνση στη συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων».
«Παράθυρο» στη διπλωματία από Τζόνσον και Μπάιντεν
Το ουκρανικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο επικοινωνίας που είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες ενημέρωσαν ο ένας τον άλλον για τις πρόσφατες επαφές που είχαν με τους ομολόγους τους άλλων χωρών. Επανέλαβαν επίσης ότι μια εισβολή στην Ουκρανία «θα προκαλούσε μια παρατεταμένη κρίση για τη Ρωσία, με σημαντικές ζημίες τόσο για τη Ρωσία όσο και για τον κόσμο».
Μπάιντεν και Τζόνσον υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο η Δύση να παραμείνει ενωμένη «απέναντι στις ρωσικές απειλές», κυρίως μέσω της επιβολής σημαντικών κυρώσεων «στην περίπτωση κλιμάκωσης της ρωσικής επιθετικότητας». Είναι εξάλλου αναγκαίο για τις ευρωπαϊκές χώρες «να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, ένα μέτρο που, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, θα έπληττε στην καρδιά τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας».
Συντονισμός ΗΠΑ - Κομισιόν
Νωρίτερα τη Δευτέρα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουέντι Σέρμαν, είχε επικοινωνία με τον προσωπάρχη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μπγιόρν Σέιμπερτ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην επικοινωνία τονίστηκε πως συζητήθηκαν οι προσπάθειες ώστε η Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Ευρώπη και υπογραμμίστηκε πως «περαιτέρω κλιμάκωση θα απαντηθεί με μαζικές, συντονισμένες και σοβαρές κυρώσεις προς τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας στην Ευρώπη
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν θα αναχωρήσει αύριο Τρίτη για ένα ταξίδι με σταθμούς το Βέλγιο, τη Λιθουανία και την Πολωνία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο Όστιν θα συναντήσει ηγέτες σε κάθε μία από αυτές τις χώρες, ενώ θα επισκεφθεί επίσης αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία. Στις Βρυξέλλες ο Λόιντ Όστιν θα έχει επαφές με συμμάχους του ΝΑΤΟ.
«Ο υπουργός αναχωρεί αύριο το πρωί για τις Βρυξέλλες. Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Ο Κίρμπι συμπλήρωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πάρει την τελική του απόφαση για να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά ότι θα μπορούσε να κινηθεί ακόμη και χωρίς προειδοποίηση, ενώ συνεχίζει να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητές του κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ