Παναγιωτόπουλος: Η απόφαση για τις φρεγάτες ελήφθη με βάση τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παναγιωτόπουλος: Η απόφαση για τις φρεγάτες ελήφθη με βάση τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού
Η απόφαση, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ελήφθη «με βάση τις προτιμήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

«Η γεωστρατηγική και η αμυντική ανάλυση της χώρας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους πολύχρωμου διαφημιστικού προσπέκτους, πετάμε δέκα συνθήματα και όποιος τσιμπήσει…» τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου «για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας»

«H ανάλυση πρέπει να είναι πιο βαθιά, πιο εμβριθής και να είμαστε λίγο προσεκτικοί μέχρι να καταλήξουμε σε πορίσματα». Επέκρινε τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης ότι «δεν ήταν προσεκτικός όταν πριν λίγους μήνες προεξοφλούσε μιλώντας στην Βουλή ότι το "παιχνίδι" για τις φρεγάτες είναι στημένο…και μόνο "στημένο" δεν αποδείχθηκε», ανέφερε ο υπουργός.

Η απόφαση, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ελήφθη «με βάση τις προτιμήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Αφέθηκε ελεύθερο το Πολεμικό Ναυτικό -χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς άλλους υπολογισμούς- να επιλέξει το πλοίο που θεωρούσε ότι ήταν το καταλληλότερο για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών του και η τελική διαμόρφωση έγινε μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη γαλλική και ελληνική πλευρά. Συνεπώς το εάν επιλέχθηκε το SCALP Naval, ως επιπλέον όπλο, δεν ήταν θέμα πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης, αλλά αυτό που αποφάσισε ότι χρειάζεται ή όχι το Πολεμικό μας Ναυτικό».

Σχετικά με το λιμένα της Αλεξανδρούπολης, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος: Έχω ακούσει ενστάσεις «από εσάς, τους Ρώσους και τους Τούρκους» για να προσθέσει ότι η χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εντάσσεται στις προβλέψεις της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας που έχουμε υπογράψει με τις ΗΠΑ, την τροποποίηση της οποίας θα κληθούμε να συζητήσουμε σύντομα στη Βουλή και θα μιλήσουμε εκτενώς για όλες τις τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας». Τόνισε πως «η χρήση του λιμένα θα είναι διμερής […] μην λέτε για ΝΑΤΟϊκό κλοιό […] και μη λέτε ότι διακινδυνεύεται η κατάσταση στην Θράκη» σημειώνοντας ότι η αναβάθμιση του λιμένα είναι βραχίονας στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης της Θράκης και η περιοχή το γνωρίζει.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, σχολιάζοντας τις αναφορές για την κατάσταση στην Ουκρανία είπε πως «αυτό είναι ένα θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών και το έχει καλύψει και με ενέργειες και ανακοινώσεις».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας από τη δική του πλευρά σχολίασε πως η συζήτηση για τους εξοπλισμούς στη Βουλή και τον δημόσιο λόγο «να μην εξελιχθεί σε μια πλειοδοσία για την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί αυτό είναι πολύ ολισθηρό έδαφος»

Ξεκαθάρισε πως πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα «είναι ότι πρωτίστως αυτά τα ζητήματα είναι ζητήματα των Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι των πολιτικών κομμάτων και έτσι κρίνουμε και τις επιλογές της Κυβέρνησης , η οποία δεν τηρεί αυτή την σχέση».

Σχετικά με τη συμφωνία για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Δρίτσας είπε ότι «η υπόθεση αυτή δεν εξασφαλίζει αμοιβαιότητα συμφερόντων. Είναι μια συμφωνία που δεν είναι αμοιβαία επωφελής, είναι μονομερώς ωφέλιμη για τη μια πλευρά, τις ΗΠΑ και επικίνδυνη για τη χώρα μας».

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας του απάντησε ότι το επόμενο διάστημα «θα συζητήσουμε, γιατί θα έρθει στην Βουλή προς κύρωση η τροποποίηση της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και εκεί θα τα δούμε όλα εκτενώς».

«Λάθος ότι η εμπλοκή της αμυντικής βιομηχανίας είναι μηδενική»

Παράλληλα, «οι αναφορές περί «μηδενικής» συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι εσφαλμένη και δεν στέκει…», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας σχετικές αναφορές της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου «για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως «πενήντα είναι οι ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας που έχουν ήδη έρθει σε συμφωνία και αναμένονται να υπογραφούν τα μνημόνια συνεργασίας με την Naval για την εμπλοκή τους στο πρόγραμμα» και πρόσθεσε «μπορείτε να ισχυριστείτε ότι ο αριθμός των 50 είναι μικρός, ότι ενδεχομένως είναι χαμηλή η εμπλοκή τους, όλα αυτά μπορείτε να τα πείτε αλλά παρακαλώ μην επαναλαμβάνετε ότι είναι μηδενική η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στις συμβάσεις αυτές, είναι εντελώς λάθος και αδικεί και το κείμενο της συμφωνίας που είναι το πλαίσιο αυτών των συμβάσεων αλλά και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται και θα συνεχιστούν για την αύξηση αυτού του αριθμού».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider