Κυρώσεις ΕΕ σε Ρωσία: Στόχος 27 αξιωματούχοι, τράπεζες και εμπόριο - Εξαιρείται ο Πούτιν

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κυρώσεις ΕΕ σε Ρωσία: Στόχος 27 αξιωματούχοι, τράπεζες και εμπόριο - Εξαιρείται ο Πούτιν
Πρόκειται για κυρώσεις κατά προσώπων, πολιτικών, βουλευτών και αξιωματούχων, αλλά όχι κατά του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Τελευταία ενημέρωση 21:20

Την επιβολή ενός πρώτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποφάσισαν ομόφωνα σήμερα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσαν ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορελ και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν, λίγο μετά το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Πρόκειται για κυρώσεις κατά προσώπων, πολιτικών, βουλευτών και αξιωματούχων, αλλά όχι κατά του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επίσημη αναγνώριση από τη Ρωσία των δύο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία ήταν μια απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας, είπε ο Μπορέλ. «Αυτό το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη θα βλάψει τη Ρωσία και θα την βλάψει πολύ», τόνισε.

Το πακέτο των κυρώσεων περιλαμβάνει όλα τα μέλη της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης των αποσχισμένων περιοχών, δεσμεύοντας κάθε περιουσιακό στοιχείο τους στην ΕΕ και απαγορεύοντάς τους να ταξιδέψουν στο μπλοκ.

Ως προς τα πρόσωπα αφορούν όλους όσοι εντός της Ρωσίας «πυροδοτούν» την κρίση στην Ουκρανία, όπως π.χ. τα μέλη της Δούμα που υπερψήφισαν τις προτάσεις Πούτιν, ιθύνοντες και άτομα που τις προπαγανδίζουν καθώς και παράγοντες και επιχειρήσεις που ωφελούνται οικονομικά από την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης. Ως προς το ρωσικό κράτος οι κυρώσεις αφορούν πρωτίστως τις δυνατότητές του να δανείζεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικότερα να αντλεί κεφαλαία από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές πότε θα τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις, ωστόσο αυτό αναμένεται τις επόμενες ώρες ή ημέρες, όταν τα ονόματα και οι λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν.

Το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) θα στοχεύσουν κυρίως τους 351 Ρώσους βουλευτές της Δούμας, που υπερψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών εδαφών.

«Θα στοχεύσουμε 27 άτομα και οντότητες που διαδραματίζουν ρόλο στην υπονόμευση ή απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Μπορέλ, επισημαίνοντας πως αυτά τα άτομα και οι οντότητες βρίσκονται στον αμυντικό, τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας.

«Βάζουμε στο στόχαστρο τράπεζες που χρηματοδοτούν τους ρωσικούς φορείς λήψης των αποφάσεων και τις επιχειρήσεις στις ουκρανικές αποσχιστικές περιοχές. Βάζουμε στο στόχαστρο την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της ρωσικής κυβέρνησης να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια μας και στις χρηματοοικονομικές αγορές και υπηρεσίες», διευκρίνισε ο Μπορελ.

«Οι κυρώσεις δεν έχουν θαυματουργά αποτελέσματα. Όμως, οι κυρώσεις, αυτό θα κάνει κακό οικονομικά και θα κάνει κακό στους ανθρώπους που αφορούν», επισήμανε ο Μπορέλ, υπογραμμίζοντας πως τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να κρατήσουν στη φαρέτρα τους «άλλα πολεμοφόδια (…) για να απαντήσουν σε νέες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας», διότι «η ιστορία δεν έχει τελειώσει».

«Αυτή η αποφασιστικότητα αφήνει πάντα ανοικτή την πόρτα της διπλωματίας», διαβεβαίωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, διαπιστώνοντας, ωστόσο, ότι «όλες οι διπλωματικές προσπάθειες (…) έπεσαν πάνω σε τοίχο» τις τελευταίες εβδομάδες.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς τέλος από δημοσιογράφο για τις σχέσεις Γαλλίας Ρωσίας κατέκρινε έντονα τον Ρώσο πρόεδρο για τα όσα πράττει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν τιμά πλέον τις υπογραφές της Ρωσίας και προσθέτοντας πως η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο Παρίσι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ακυρώθηκε.

Ξεχωριστά, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας δήλωσε στο Reuters ότι η περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε περισσότερες κυρώσεις, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νωρίτερα, σε κοινή δήλωσή τους η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ τόνιζαν πως «η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Ντόνιετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση». Παράλληλα, οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περιέγραψαν το προτεινόμενο πακέτο που περιλαμβάνει στοχευμένες κυρώσεις προς:

- Όσους συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση.

- Τις τράπεζες που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές.

- Την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιουχικές και χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, για να περιοριστεί η χρηματοδότηση κλιμακούμενων και επιθετικών πολιτικών.

- Το εμπόριο από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι αισθάνονται ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα κλιμάκωση

Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση και είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα κλιμάκωση, ανέφερε σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τόνισε ότι «τα κράτη μέλη της ΕΕ προχώρησαν σε πολιτική συμφωνία για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το καλωσορίζω. Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις ουκρανικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ είναι παράνομη και εντελώς απαράδεκτη. Το ίδιο ισχύει και για την απόφαση αποστολής στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Αυτή η απόφαση παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις και παραβιάζει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση και είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα κλιμάκωση. Τώρα θα οριστικοποιήσουμε γρήγορα το πακέτο κυρώσεων. Και θα συντονιστούμε στενά με τους εταίρους μας, όπως κάναμε μέχρι τώρα».

Τα μέτρα «στοχεύουν τράπεζες που χρηματοδοτούν τον ρωσικό στρατιωτικό μηχανισμό και συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Επίσης, απαγορεύουμε το εμπόριο μεταξύ των δύο αποσχισθεισών περιοχών και της ΕΕ - όπως κάναμε μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Και τέλος, περιορίζουμε την ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να αντλεί κεφάλαια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ. Θα καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για το Κρεμλίνο να ακολουθήσει την επιθετική του πολιτική».

Όσον αφορά στον Nord Stream 2, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο. Ο Nord Stream 2 πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού για ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι αυτή η κρίση δείχνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό αέριο. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας και να επενδύσουμε μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή είναι μια στρατηγική επένδυση στην ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Η δράση μας σήμερα είναι μια απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει αυτήν την κρίση που έχει δημιουργήσει, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση ως απάντηση. Η ΕΕ είναι ενωμένη και ενεργεί γρήγορα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νορβηγία: Το Όσλο θα συμμετάσχει στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider