Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης στη Βουλή των δύο διμερών συμφωνιών, της Ελλάδας με το Μαυροβούνιο και με το Αζερμπαϊτζάν, για συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
«Η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη, είναι τραγική, με τα γεγονότα όπως εξελίσσονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι μια ευθεία αμφισβήτηση των συνόρων, εκ μέρους της Ρωσίας, και του δικαιώματος των λαών στην ελευθερία», ανέφερε ο Ευάγγελος Τουρνάς, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. «Η ελληνική κυβέρνηση, ενεργώντας προληπτικά, τον τελευταίο καιρό έκανε όλες τις παρεμβάσεις τις οποίες έκρινε και τις προληπτικές ενέργειες για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη. Εντούτοις έγινε. Από το πρωί συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ με σκοπό να εξετάσει τις παραπέρα ενέργειες, έτσι ώστε, σε συνεργασία με τους συμμάχους, φίλους και εταίρους μας, που ενστερνίζονται τις ίδιες θεμελιώδεις αξίες και αρχές περί εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας και της ελευθερίας των λαών, να συνεισφέρει στην επίλυση αυτής της κρίσης που δημιουργήθηκε. Και παράλληλα, να εξετάσει τους τρόπους διασφάλισης των εθνικών μας συμφερόντων», είπε ο κ. Τουρνάς.
Η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή απειλεί πολλά, «από το ανυπέρβλητο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη, μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία». Προσέθεσε εξάλλου ότι η Ελλάδα, από θέση αρχής, καταδικάζει απερίφραστα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της ανεξαρτησίας των χωρών. «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, απαιτείται η ενότητα και η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της κρίσης. Η κυβέρνησή μας προσαρμόζει τις πολιτικές της στα δεδομένα που διαμορφώνονται. Σε εθνικό επίπεδο έχει ήδη εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια ενώ είναι σε δυναμική συνεχή επεξεργασία τα σενάρια για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων της ενεργειακής κρίσης», είπε η Φωτεινή Αραμπατζή.
«Επικρατούν αναθεωρητικές τάσεις στο παγκόσμιο στερέωμα και κάθε αλλαγή των συνόρων αποτελεί πηγή κακών και δεινών για τους λαούς. Ένα ενιαίο σύστημα ασφάλειας που διαμορφώθηκε μετά την κατάρρευση των σοσιαλιστικών χωρών, άφησε εκτός τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να μην είναι ενταγμένη σε διακρατικούς οργανισμούς και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεννόησης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και προσέθεσε ότι σήμερα που η Ευρώπη βιώνει μια εισβολή, πρέπει να γίνει άμεση προσπάθεια για άμεση αποκλιμάκωση. Είπε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμία συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις και ότι πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της ελληνικής κοινότητας.
«Αναβαθμίζεται ο κίνδυνος σε αυτή τη φάση γιατί σε ευρωπαϊκό έδαφος εμφανίζονται αντιμέτωποι, από τη μια μεριά το ΝΑΤΟ και από την άλλη η Ρωσία», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης, σημειώνοντας ότι ένας πόλεμος ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία δεν θα έχει μονάχα οικονομικές επιπτώσεις αλλά και την επανεμφάνιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός φαντάσματος που είχε τελειώσει με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Εμείς κάθε τι που οδηγεί πιο κοντά σε αυτό, πρέπει να το καταγγέλλουμε, να το αποδοκιμάζουμε, διότι δεν μπορούμε να διανοηθούμε έναν τέτοιο πόλεμο», είπε ο κ. Σκανδαλίδης και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση χειρίζεται μόνη της μια κατάσταση που είναι πέρα από τις δυνάμεις της. Χρειάζεται εθνικό μέτωπο αυτούς τους δύσκολους καιρούς αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση κωφεύει και δεν εννοεί να διαμορφώσει τις συνθήκες, για να υπάρξει. Ας το καταλάβει πριν να είναι πολύ αργά».
«Το δίλημμα του ελληνικού και όλων των λαών δεν πρέπει να είναι ποιον ιμπεριαλιστή θα διαλέξουν, αλλά να χαράξουν δική τους γραμμή με σύνθημα ”Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κυρίαρχοι είναι οι λαοί” και να καταδικάσουν τις κυβερνήσεις που τους σέρνουν στους πολέμους», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι ο λαός πρέπει να απαιτήσει την απεμπλοκή της Ελλάδα από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς, να μην πάει κανένας Έλληνας στρατιωτικός έξω από τα σύνορα και στην Ουκρανία να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα.
«Η στάση της Ελλάδος θα έπρεπε να είναι ουδέτερη στο θέμα με την Ουκρανία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας και προσέθεσε ότι «είναι λάθος που η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ζήτησε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όταν μάλιστα η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ και δεν ζήτησε ποτέ, είτε από την ΕΕ είτε από το ΝΑΤΟ, κυρώσεις κατά της Τουρκίας». Επιπλέον επισήμανε ότι η επιθετική και διεκδικητική στάση τής Τουρκίας, στρέφεται εναντίον μιας χώρας που είναι μέλος τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ