Aναστάτωση έχει προκληθεί μέσα στα κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα καθώς αρκετά κράτη της ΕΕ πιέζουν για σαφέστερες οδηγίες σχετικά με το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνεται το φυσικό αέριο σε ρούβλια, λέγοντας ότι η τρέχουσα καθοδήγηση είναι διφορούμενη.
Η Κομισιόν είπε στους αντιπροσώπους των χωρών σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών την Τετάρτη ότι θα βελτιώσει τη διατύπωση των κατευθυντήριων γραμμών της, αναφέρουν πηγές του Bloomberg. Ορισμένες χώρες που έθεσαν το ζήτημα θέλουν η Επιτροπή να διευκρινίσει ότι οι αγοραστές δεν έχουν λύσεις για να συναινέσουν στις απαιτήσεις του Κρεμλίνου.
Η σύγχυση προκύπτει αφότου η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Ταυτόχρονα, τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες πραγματοποίησαν πληρωμές σε ρούβλια, αν και δεν είναι σαφές εάν προέρχονταν από χώρες της ΕΕ. Άλλες είναι έτοιμες να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια.
Η Πολωνία και η Βουλγαρία -με την υποστήριξη της Ελλάδας, της Σλοβακίας, της Δανίας, της Λετονίας, του Βελγίου, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Φινλανδίας- διαμαρτυρήθηκαν στη συνάντηση για έλλειψη σαφήνειας σε ορισμένες από τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν. Η Πολωνία είπε ότι η επιλεκτική ερμηνεία του ρωσικού διατάγματος ήταν ένα εργαλείο για τη Ρωσία για να «σπάσει» την αλληλεγγύη της ΕΕ.
Η Πολωνία και η Βουλγαρία τόνισαν επίσης στους υπόλοιπους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της ΕΕ ότι επωφελήθηκαν από εναλλακτικές λύσεις εφοδιασμού και ότι η κίνηση της Μόσχας δεν αποτελεί άμεση απειλή για την οικονομία τους σε αυτή την φάση, σύμφωνα με τις πηγές.
Η ΕΕ προετοιμάζεται για να εξασφαλίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη για να αποφευχθεί η διακοπή των προμηθειών. Η Γερμανία και η Ελλάδα τόνισαν ότι ήταν έτοιμες να παράσχουν προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.
Το διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ορίζει ότι οι ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια. Στη συνέχεια, η Gazprombank θα είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή του ξένου νομίσματος σε ρούβλια και τη μεταφορά των χρημάτων στη Gazprom. Η ΕΕ είπε ότι η διαδικασία της Ρωσίας για τυχόν εξαιρέσεις παραμένει ασαφής.
Σε ένα έγγραφο ερωτήσεων και απαντήσεων που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ανέφερε ότι η διαδικασία πληρωμής του Κρεμλίνου θα ήταν παραβίαση της σύμβασης, καθώς και των κυρώσεων της. Ωστόσο, σημειωνόταν επίσης ότι οι πληρωμές μπορεί να επιτρέπονται σε ευρώ και δολάρια, εφόσον λήξουν τυχόν νομικές υποχρεώσεις μόλις πραγματοποιηθεί η αρχική πληρωμή σε αυτά τα δύο νομίσματα στην Gazprombank.
Παραμένει ασαφές εάν η Μόσχα θα αποδεχόταν την ολοκλήρωση των συναλλαγών μετά την πραγματοποίηση της αρχικής πληρωμής σε ευρώ ή δολάρια, ακόμη και αν τα κεφάλαια στη συνέχεια μετατραπούν σε ρούβλια. Τα κράτη μέλη αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σε μια προσεχή συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ. Η ΕΕ έχει προγραμματίσει τη συνάντηση για τις 2 Μαΐου.